Ko na koncu rečeš: Ole!
Sestavine
Mesne kroglice
- 4 žlice oljčnega olja
- 600 g mletega govejega mesa
- pol čebule
- 2 žlici krušnih drobtin
- 2 žlici mleka
- 1 jajce
- 2 žlici mlete paprike
Omaka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1/2 žličke mlete paprike
- 1 lovorjev list
- 500 g paradižnikove mezge
- sol
- poper
Priprava
1Drobtine prelijemo z mlekom. Pustimo, da se namakajo 5 minut, nato jih dobro ožamemo. Drobno sesekljano čebulo prepražimo, nato jo pustimo, da se ohladi.
2Mleto meso damo v večjo skledo, dodamo prepraženo čebulo, jajce, začimbe in namočene drobtine. Vse skupaj dobro pregnetemo. Dobiti moramo enotno in enakomerno začinjeno zmes. Razdelimo jo na 12 delov, iz njih pa oblikujemo srednje velike kroglice.
3V ponvi segrejemo olje. Nanj položimo mesne kroglice, ki jih moramo popeči. Med peko jih obračamo, da se enakomerno zapečejo z vseh strani. Ko so pečene, jih poberemo iz ponve.
4Nato sesekljamo čebulo in česen. Stresemo ju v ponev in med mešanjem posteklenimo. Po potrebi prilijemo še malo olja. Dodamo lovorjev list in mleto papriko. Med nenehnim mešanjem pražimo 1 do 2 minuti in pazimo, da se paprika ne zažge. Nato v ponev dodamo paradižnikovo mezgo. Začinimo s soljo in poprom. Omako res dobro premešamo, dodamo kroglice in temperaturo kuhanja nekoliko znižamo.
5Kroglice kuhamo še 20 minut oziroma toliko časa, da se omaka malce zgosti. Po potrebi sproti dodajamo še malo vode.
6Omako ponudimo s kuhanim rižem ali poljubno krompirjevo prilogo. Jed lahko, preden jo postrežemo, potresemo s sesekljanim peteršiljem ali z drobnjakom.