Sarme iz kislega zelja so priljubljena jed, ki izvira iz bogate kulinariฤne tradicije Balkana.
Sarme, zavitki iz kislega zelja, napolnjeni z okusno meลกanico mesa in riลพa, so prava poslastica, ki nas popelje v srce domaฤe kuhinje. Ta jed, polna okusov in arom, nas povezuje s tradicijo, druลพino in udobjem domaฤega okolja.
Sestavine za sarme iz kislega zelja
Za sarme:
- 1 glava kislega zelja
- 500 g mletega mesa (svinjsko, goveje ali meลกano)
- 200 g riลพa
- 1 veฤja ฤebula, drobno nasekljana
- 2 stroka ฤesna, sesekljana
- 1 jajce
- 1 ลพlica paradiลพnikove mezge
- sol, poper, sveลพe mlet poper po okusu
- kisla smetana za serviranje (po ลพelji)
Za kuhanje:
- 2-3 rezine slanine (po ลพelji)
- lovorov list
- malo prekajene svinjske kosti ali suhe klobase (po ลพelji)
Postopek
1 Zeljne liste odvijte z glave, odreลพite trde dele in ga po potrebi drobno nasekljajte. ฤe je zelje zelo kislo, ga lahko oplaknete v hladni vodi.
2 V skledi zmeลกajte mleto meso, nasekljano ฤebulo, sesekljan ฤesen, jajce, riลพ, paradiลพnikovo mezgo, sol, in sveลพe mlet poper. Dobro premeลกajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
3 V vsak list kislega zelja poloลพite majhen kupฤek meลกanice mletega mesa in ga zvijte v obliko sarme. Lahko dodate tudi rezino slanine na vrh.
4 Na dno velike posode poloลพite nekaj rezin kislega zelja, nato pa naloลพite sarme. Med sarme lahko poloลพite lovorov list, rezine slanine ali prekajene svinjske kosti.
5 Zalijte z vodo, da so sarme prekrite. Po ลพelji dodajte nekaj suhih klobas ali kosov prekajenih svinjskih kosti za dodaten okus. Kuhajte sarme na nizki temperaturi pribliลพno 2 do 3 ure.
6 Sarme postrezite tople, po ลพelji s kislo smetano.