Sarme

Znam svetuje

Dobra sarma ne sme manjkati na naših krožnikih po novoletnih praznovanjih. Njeno bistvo je seveda v kislem zelju, ki na naše telo deluje razstrupljevalo.

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja
  • 1 večja glava kislega zelja
  • 400 g mlete govedine
  • 200 g mlete svinjine
  • 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vršičkov
  • 100 g kraške pancete
  • 120 g riža
  • 1,5 litra jušne osnove
  • 1 jajce
  • 2 veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • šopek sesekljanega peteršilja
  • 50 g paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlička ostre paprike
  • majaron, timijan
  • lovorov list
  • sol, poper
  • 50 ml oljčnega olja

Postopek

1V slani vodi najprej skuhamo riž, kar traja približno 8 minut. Čebulo, peteršilj in česen drobno nasekljamo. Na oljčnem olju popražimo polovico nasekljane čebule, ko pa ta postekleni, dodamo še polovico nasekljanega česna.

2Pražimo minuto ali dve. Ko česen zadiši, dodamo še na kocke narezano panceto, peteršilj, majaron, timijan, lahko tudi malo muškatnega oreščka, umaknemo z ognja in malo počakamo, da se ohladi. V večjo skledo damo mleto meso, na pol kuhan riž, popraženo čebulo z začimbami, jajce ter žličko sladke in malo ostre paprike ter dobro premešamo. 

3Kislemu zelju odstranimo večje liste in z ostrim nožem izrežemo trde dele. Potrebujemo približno 15 listov, preostanek zelja pa narežemo na tanke rezance. Če nam niso všeč kisle sarme, liste operemo.

4Vsak večji list zelja vzamemo v roko in vanj damo za pest mesnega nadeva, privihamo robove in ga zavijmo tako, da nastane zaprta sarma. Sarme ne zatiskamo preveč, ker bo riž še nekoliko nabreknil.  

5Večji lonec, v katerem bomo kuhali sarmo, najprej namastimo, zatem na dno damo polovico sesekljanega zelja, nanj zložimo sarme, med sarme pa razporedimo kose suhega mesa, 2 lovorova lista in sarme pokrijemo s preostalim zeljem. Potresemo še z mleto papriko in zalijemo z jušno osnovo. Biti jo mora dovolj, da so pokrite vse sarme. Lonec pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo dve uri. Vmes po potrebi dolivamo vročo jušno osnovo.

6Na malo olja popražimo preostalo čebulo, da postekleni, dodamo česen, ko pa ta zadiši, še sladko, ostro papriko in paradižnikovo mezgo. Kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Sarme odkrijemo, po njih enakomerno razporedimo omako in kuhamo še 20 minut. Pri sarmah velja pravilo, da so najboljše naslednji dan. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite