Piščančji zrezki v smetanovi omaki s parmezanom so odličen način uporabe piščančjega mesa. Piščanec ima različne dele mesa, vsak s svojimi lastnostmi. Prsa so nekoliko pusta, stegna so nekoliko bolj mastna, a bogata z okusom, krila pa so priljubljena kot prigrizek.
Kljub običajni priljubljenosti piščančjega belega mesa, ima tudi temno meso (stegna in krila) svoje prednosti. Vsebuje več železa in cinka ter ima bolj intenziven okus. Piščančje meso ima nežno in nevtralno aromo, zaradi česar je odlična podlaga za različne začimbe, omake in marinade, ki lahko poudarijo njegov naravni okus.
Tole je naš recept za slastno jed, ki je popolna kombinacija sočnih piščančjih zrezkov v kremasti omaki, ki je obogatena s čudovitim okusom parmezana. Ta jed je prava poslastica, ki vas bo navdušila z mehkobo piščanca in razkošnostjo omakice.
Sestavine za piščančje zrezke v smetanovi omaki s parmezanom
- 4 piščančji zrezki
- sol
- poper
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 čebula, drobno nasekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 200 ml piščančje juhe ali jušne osnove
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 g sveže naribanega parmezana
- sveža zelišča (npr. rukola ali bazilika) za posip
Postopek
1Najprej piščančje zrezke rahlo potolčemo, da so enakomerne debeline. Solimo in popramo jih po okusu.
2V večji ponvi segrejemo maslo in oljčno olje na srednji temperaturi. Na njem popečemo piščančje zrezke, približno 4-5 minut na vsaki strani, dokler niso zlatorjavi in popolnoma pečeni. Ko so gotovi, jih prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostanejo topli.
3V isto ponev dodamo nasekljano čebulo ter pražimo nekaj minut, da se čebula zmehča in postekleni, nato dodamo še česen in pražimo še minutko, da česen zadiši.
4V ponev vlijemo piščančjo juho in sladko smetano ter dobro premešamo. Pustimo, da omaka zavre in se nekoliko zgosti.
5Dodamo nariban parmezan, pri čemer nekaj sira prihranimo za posip. Mešamo, da se sir stopi in omaka postane gosta in kremasta.
6Vrnemo popečene piščančje zrezke nazaj v ponev in jih prelijemo z omako. Kuhamo še 3-5 minut, da se zrezki prepojijo z omako.
7Ko so piščančji zrezki dobro prepojeni s kremasto omako, jih postrežemo na krožnikih. Potresemo s preostalim naribanim parmezanom in svežimi zelišči za dodaten okus in dekoracijo.