Piščančji zrezki v naravni omaki

Znam svetuje

Piščanca imamo vsi radi. Piščančji zrezki v naravni omaki nas velikokrat rešijo iz zagate, kako pripraviti hitro in okusno kosilo.

Piščančji zrezki v naravni omaki so okusna in sočna jed, ki združuje mehke piščančje zrezke s bogato omako. Piščančje zrezke najprej popečemo, da dobijo zlatorjavo skorjo, nato pa jih zalijemo z omako, ki je pripravljena iz različnih naravnih sestavin. Omaka je običajno bogata z okusi zelišč, začimb in zelenjave, kar ji daje edinstven in poln okus.

Piščančji zrezki v naravni omaki so odlična izbira za obrok, saj združujejo mesno beljakovino z okusno omako, ki se lepo prelije čez meso. Omaka obogati okus piščanca in mu doda dodatno sočnost. Jed je pogosto spremljana s prilogo, kot je riž, testenine ali pečen krompir, kar ustvari popolno ravnovesje med okusi in teksturami.

Skupaj s svežo solato ali zelenjavnimi prilogami predstavljajo piščančji zrezki v naravni omaki okusen, hranljiv obrok, ki je primeren tako za družinske večerje kot za posebne priložnosti. Ste se kdaj vprašali, zakaj je uživanje piščanca koristno človeku?

Piščanec je bogat vir beljakovin in vsebuje različne hranilne snovi:

  1. Beljakovine: Piščančje meso je odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ki so sestavljene iz aminokislin, pomembnih za gradnjo in obnovo telesnih celic.
  2. Maščobe: Piščančje meso vsebuje tudi določeno količino maščob. Največ je najdemo v koži, seveda pa je količina maščob odvisna tudi od načina priprave piščanca. Ocvrt jih ima največ.
  3. Vitamini: Piščančje meso vsebuje več pomembnih vitaminov, vključno z vitamini B kompleksa, kot so vitamin B6 in vitamin B12. Ti vitamini so ključni za presnovo, delovanje živčnega sistema in tvorbo rdečih krvnih celic.
  4. Minerali: Piščanec je vir mineralov, kot so železo, cink, fosfor, kalij in selen. Ti minerali so pomembni za različne funkcije telesa, vključno z delovanjem imunskega sistema, tvorbo kosti, prenosom kisika in uravnavanjem presnovnih procesov.

Sestavine za piščančje zrezke v naravni omaki

  • 2 piščančje prsi
  • 5 dl piščančje jušne osnove (ali vode)
  • 2 šalotki
  • 3 stroki česna
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • sok 1 limone
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke mlete paprike
  • 1 žlica moke ali krompirjevega škroba (po želji)

Postopek

1Piščančje prsi narežemo na polovice, operemo jih pod hladno vodo in osušimo s papirnatimi brisačami.

2Malo jih posolimo in popopramo, začinimo z mleto papriko (lahko tudi pekočo) in jih popečemo z obeh strani v večji ponvi, v kateri smo segreli malo oljčnega olja. Odstranimo jih iz ponve in pokrijemo s folijo, da ostanejo topli.

3V ponev damo sesekljano čebulo, ko postekleni pa še sesekljan česen. Ko tudi ta zadiši, vse zalijemo z jušno osnovo ali vodo ter dodamo limonin sok in maslo.

4Pustimo, da omaka zavre. Piščančje zrezke vrnemo v ponev in jih zalijemo z omako. Če je imamo premalo, dodamo še 1 dcl vode. Pustimo, da se zrezki še 15 do 20 minut kuhajo na nizki temperaturi.

5Če želimo, v lončku zmešamo 1 žlico moke ali škroba z malo omake, ki smo jo vzeli iz ponve, in jo zlijemo k piščancu. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti.

6Piščančji zrezki v naravni omaki se podajo k skoraj vsaki prilogi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite