Pečene krvavice, zraven pa kislo zelje in ajdovi žganci, ali je sploh še kaj boljšega.
Krvavice so priljubljene klobase, ki jih pripravljamo iz svinjske krvi, drobovine, slanine in z ješprenjem (tudi ajdovo kašo, proseno kašo ali rižem). Kako speči res dobre krvavice, s hrustljavo zapečeno skorjico, je pa že prava mala umetnost. Z upoštevanjem nekaj enostavnih nasvetov nam bo verjetno uspelo.
Krvavice so posebna vrsta klobas, ki so priljubljene v različnih kuhinjah po svetu. Krvavice so prisotne v mnogih kuhinjah in so del tradicionalne kulinarike v številnih državah. Pogosto so priljubljene na območjih Srednje Evrope, Balkana, Vzhodne Evrope, Nemčije in drugod.
V Južni Nemčiji so krvavice, imenovane “Blutwurst” ali “Schwarzwurst”, priljubljena jed. Te krvavice vsebujejo svinjsko kri, ki daje temno barvo. Postrežejo jih pogosto s kislim zeljem in krompirjem.
Na Balkanu so krvavice znane klobase. Pripravljene so s svinjskim mesom, rižem in začimbami. Pogosto se pečejo ali kuhajo ter postrežejo s kislim zeljem, krompirjem ali kruhom.
V Veliki Britaniji so krvavice, imenovane “black pudding”, priljubljene na zajtrku. Vsebujejo kri, maščobo, ovseno kašo in začimbe. Običajno se pražijo ali pečejo.
Krvavice so unikatne klobase, ki izkoriščajo sestavine, ki jih morda ne najdemo v vsakodnevni prehrani, kot je živalska kri, ki je precej hranilna in je ni pametno zavreči.
Njihov značilen okus in tekstura so pridobili veliko privržencev po vsem svetu.
Sestavine za pečene krvavice
- 2 para krvavic
Postopek
1Če so krvavice zmrznjene, jih najprej nekoliko pokuhamo. Damo jih v lonec, zalijemo z mrzlo vodo, postavimo na štedilnik in pustimo, da zavrejo.
2Na zmerni temperaturi jih kuhamo 10 minut, vzamemo iz vode in obrišemo s papirnato brisačko.
3Če imamo sveže krvavice, jih uro pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
4Krvavice razporedimo na rešetko, jih nekajkrat prebodemo in postavimo v hladno pečico.
5Podstavimo pladenj, da bo nanj odtekala maščoba. Pečico nastavimo na 200°C in pečemo 35-40 minut.
6Po tem času vključimo žar ali dvignemo temperaturo na maksimum in pečemo še 10 minut, da se skorjica lepo, hrustljavo zapeče.
7Krvavice se odlično ujamejo s kislim zeljem ali kislo repo.