Pečena šunka je priljubljena praznična jed za Veliko noč, ki jo lahko s pravimi dodatki spremenimo v pravo poslastico.
Sestavine za pečeno šunko
- 2 korenčka
- 1/2 zelene
- 2 korenini peterišlja
- 1/2 pora
- 1 čebula
- 100-1500 g cele šunke
- 8 zrn črnega popra
- žlička soli
Za namaz
- 170 g pomarančne marmelade
- 250 g medu
- 2 kosa celega cimeta
- 40 g dijonske gorčice
Postopek
1Očiščeno in narezano zelenjavo damo v lonec, jo prelijemo s 4 do 5 litrov vode in zavremo. Dodamo celo šunko, začimbe in pustimo, da počasi vre 40 minut. Nato odstranimo šunko in ko se ohladi jo narežemo na tanjše rezine, vendar ne do konca.
2V ponev damo marmelado, med, cimet in gorčico. Prilijemo 500 ml vode in počasi kuhamo 15 minut, da se omako zgosti.
3Šunko položimo v pekač, vrh šunke premažemo s pripravljeno omako in postavimo v pečico. Pečemo pri 160 stopinjah približno 60 minut, dokler koža ni lepo zlato rjava.
4Med peko šunko še enkrat premažemo z omako. Pečemo pustimo malo počivati.