Ombolo v gorgonzolovi omaki s kroketi

Znam svetuje

Ombolo v gorgonzolovi omaki s kroketi je prava istrska poslastica, ki zdruลพuje bogat okus mesa in kremasto aromatiฤnost italijanske gorgonzole. Ombolo je soฤen svinjski kare brez kosti, ki ga hitro popeฤemo, nato pa oplemenitimo z omako iz gorgonzole, sladke smetane in belega vina.

Postreลพen s hrustljavimi krompirjevimi kroketi je ta jed popolna izbira za nedeljsko kosilo, prazniฤno pojedino ali romantiฤno veฤerjo. V nadaljevanju boste naลกli natanฤen postopek, kako pripraviti popoln ombolo v gorgonzolovi omaki, skupaj z nasveti in pogostimi vpraลกanji.

Sestavine za ombolo v gorgonzolovi omaki

  • 600 g ombola (svinjski kare brez kosti, narezan na medaljone)
  • 2 ลพlici olivnega olja
  • 1 ลพlica masla
  • 1 manjลกa ลกalotka (drobno nasekljana)
  • 100 ml belega vina
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje
  • 120 g gorgonzole (pikantne ali dolce, po okusu)
  • sol in sveลพe mlet ฤrni poper
  • ลกopek sveลพega peterลกilja za posip

Sestavine za krompirjeve krokete

  • 500 g krompirja
  • 30 g masla
  • 1 rumenjak
  • 50 g naribanega parmezana
  • 3 ลพlice moke
  • 2 jajci (za paniranje)
  • 100 g drobtin
  • olje za cvrtje
  • sol po okusu

Postopek

1Ombolo nareลพite na medaljone, rahlo potolcite, posolite in popoprajte.

2V ponvi segrejte olivno olje in maslo, dodajte ombolo ter ga na hitro popeฤite z obeh strani (2โ€“3 minute). Vzemite iz ponve in shranite na toplem.

3V isto ponev dodajte nasekljano ลกalotko, prepraลพite, zalijte z belim vinom in pustite, da alkohol izpari. Dodajte smetano in gorgonzolo ter meลกajte, da nastane gladka omaka.

4Ombolo vrnite v ponev, prelijte z omako in kuhajte ลกe 2โ€“3 minute, da se meso prepoji z okusi.

5Za krokete krompir skuhajte, pretlaฤite in zmeลกajte z maslom, rumenjakom, parmezanom in moko. Oblikujte kroglice, povaljajte v moki, jajcih in drobtinah ter jih ocvrite v vroฤem olju do zlato rjave barve.

6Postrezite ombolo v gorgonzolovi omaki skupaj s hrustljavimi kroketi. Posujte s sveลพim peterลกiljem.

Nasveti

Za bolj izrazit okus uporabite pikantno gorgonzolo, za bolj blago pa gorgonzolo dolce. Kroketom lahko dodate tudi muลกkatni oreลกฤek ali sveลพa zeliลกฤa. ฤŒe ลพelite laลพjo razliฤico, krokete specite v peฤici namesto da jih cvrete.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kaj je ombolo?

Ombolo je istrski izraz za svinjski kare brez kosti, ki je znan po svoji soฤnosti in neลพnem okusu. Najboljลกi je, ko ga pripravimo hitro na ลพaru ali v ponvi.

Ali lahko uporabim drugo vrsto sira namesto gorgonzole?

Da, lahko uporabite roquefort, stilton ali drug modri sir. ฤŒe ลพelite blaลพjo omako, poskusite z mascarponejem in malo parmezana.

Kaj lahko postreลพem namesto kroketov?

Namesto kroketov se odliฤno podajo peฤen krompir, pire krompir, polenta ali domaฤi njoki. Za bolj sveลพo kombinacijo pa dodajte sezonsko solato.

Ali lahko ombolo pripravim vnaprej?

Ombolo je najboljลกi sveลพe pripravljen. Omako pa lahko naredite vnaprej in jo tik pred postreลพbo segrejete ter dodate meso.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite