Kislo zelje s kranjsko klobaso in žganci z ocvirki – pristna slovenska jed za hladne dni

Znam svetuje

Kislo zelje s kranjsko klobaso in žganci z ocvirki je prava klasika slovenske kuhinje, ki nas v hladnih dneh pogreje in nasiti. To je jed, ki jo pripravljamo ob praznikih, družinskih srečanjih in zimskih dneh, ko si zaželimo nekaj domačega in krepkega.

Sočno kislo zelje, sočne kranjske klobase ter mehki ajdovi žganci, obogateni s hrustljavimi ocvirki, ustvarijo popolno harmonijo okusov. Spoznajte recept, ki vam bo pričaral pravo domačo gostijo.

Sestavine za kislo zelje s kranjsko klobaso in žganci z ocvirki

Za kislo zelje

  • 600 g kislega zelja
  • 1 čebula
  • 2 žlici svinjske masti ali olja
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 6 zrn popra
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 2 krompirja (za zgostitev)
  • sol
  • poper

Za kranjske klobase

  • 4 kranjske klobase

Za ajdove žgance

  • 250 g ajdove moke
  • 50 g koruznega zdroba
  • 1 l vode
  • 1 žlička soli

Za ocvirke

  • 150 g svinjske masti z ocvirki (ali kupljeni ocvirki)

Postopek

1V večjem loncu segrejte mast in dodajte drobno nasekljano čebulo. Pražite jo, da postekleni.

2Dodajte sesekljan česen in lovorjev list, nato primešajte kislo zelje. Potresite z mleto papriko, dodajte poprova zrna in prelijte z vodo, da je zelje skoraj prekrito.

3Olupite krompir, ga narežite na kocke in dodajte v lonec, da se bo med kuhanjem razkuhal ter zgostil jed. Pokrijte in kuhajte na zmernem ognju približno 45 minut, občasno premešajte in po potrebi dolijte malo vode.

4V drugem loncu segrejte vodo in vanjo položite kranjske klobase. Kuhajte jih 15–20 minut na zmernem ognju, vendar pazite, da ne vrejo premočno, da ne počijo.

5Po želji kranjske klobase na koncu na hitro popecite v ponvi, da razvijejo še bolj intenziven okus.

6V večjem loncu zavrite osoljeno vodo in vanjo stresite ajdovo moko ter koruzni zdrob na kupček. Ne mešajte, temveč pustite kuhati približno 15 minut.

7Z leseno kuhalnico na sredini kupčka naredite luknjo in pustite, da vrela voda počasi prehaja skozenj. Nato vodo odlijte (nekaj je prihranite) in začnite močno mešati, da dobite rahle in enakomerne žgance. Če so pregosti, dodajte malo prihranjene vode.

8Žgance preložite v skledo in jih s kuhalnico razdrobite na manjše koščke, da postanejo rahli.

9V ponvi počasi stopite mast z ocvirki, dokler ocvirki ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Nato jih prelijte čez žgance in postrezite skupaj s kislim zeljem ter kranjskimi klobasami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite