Kebab ne spada ravno med zdravo prehrano, če ga naredimo doma, pa vsaj vemo, kaj smo dali vanj. Tole je recept za enostaven in okusen kebab, zelenjavo in začimbe mu dodajamo po okusu. Naš je nekoliko pikanten.
Sestavine
- 500 g piščančjega mesa brez kože in kosti, priporočamo prsi in bedra
- 1 limona – sok
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 stroka nasekljanega česna
- 0,2 dl oljčnega olja
- 1 žlička mešanice začimb (curry, čili v prahu, mleti koriander)
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 manjša glava zelene solate
- 2 paradižnika
- 1 šopek sveže bazilike
- 2 dl jogurtove omake
- 4 jufke ali tortilje
Postopek
1Piščančke meso narežemo na tanke trakove, prelijemo ga z limoninim sokom, eno žlico oljčnega olja, dodamo začimbe, sol, poper in drobno nasekljana česen in čebulo. Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik. Če ne marate pekoče hrane, namesto čilija uporabimo mleto sladko papriko.
2Solato operemo, razdelimo na liste in jih posušimo na kuhinjski brisački. Paradižnika operemo in z ostrim nožem narežemo na tanke kolute.
3V večjo ponev damo oljčno olje in jo segrejemo. Dodamo piščančje meso z marinado in na zmernem ognju, ob stalnem mešanju, pražimo približno 10 minut, da se meso z vseh strani dobro popeče.
4Tortilje ali jufko segrejemo na vroči plošči ali ponvi, postavimo na krožnik, obložimo z listi solate, paradižnikom, piščancem, prelijemo z jogurtovo omako, potresemo še z baziliko in zvijemo. Zavijemo tako, da spodvihamo robove in se omaka ne bo cedila iz zavitka.
5Zelenjavo in dodatke, ki jih zlagamo v jufko, lahko določimo sami: solato zamenjamo s svežim, narezanim zeljem, dodamo razkoščičene oljke, kapre … Postrežemo takoj.
Nasvet
6Če nimamo pri roki jufke ali tortilje, spečemo tanke palačinke brez jajc in mleka.