Domači kebab ne spada ravno med zdravo prehrano a, če ga naredimo doma vsaj vemo kaj smo dali vanj.
Sestavine za domači piščančji kebab
- 500 g piščančjega mesa brez kože in kosti, priporočamo prsi in bedra
- 1 limona – sok
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 stroka nasekljanega česna
- 0,2 dl oljčnega olja
- 1 žlička mešanice začimb (curry, čili v prahu, mleti koriander)
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1 manjša glava zelene solate
- 2 paradižnika
- 1 šopek sveže bazilike
- 2 dl jogurtove omake
- 4 jufke ali tortilje
Postopek
1Piščančke meso narežemo na tanke trakove, prelijemo ga z limoninim sokom, eno žlico oljčnega olja, dodamo začimbe, sol, poper in drobno nasekljana česen in čebulo. Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik. Če ne marate pekoče hrane, namesto čilija uporabimo mleto sladko papriko.
2Solato operemo, razdelimo na liste in jih posušimo na kuhinjski brisački. Paradižnika operemo in z ostrim nožem narežemo na tanke kolute.
3V večjo ponev damo oljčno olje in jo segrejemo. Dodamo piščančje meso z marinado in na zmernem ognju, ob stalnem mešanju, pražimo približno 10 minut, da se meso z vseh strani dobro popeče.
4Tortilje ali jufko segrejemo na vroči plošči ali ponvi, postavimo na krožnik, obložimo z listi solate, paradižnikom, piščancem, prelijemo z jogurtovo omako, potresemo še z baziliko in zvijemo. Zavijemo tako, da spodvihamo robove in se omaka ne bo cedila iz zavitka.
5Zelenjavo in dodatke, ki jih zlagamo v jufko, lahko določimo sami: solato zamenjamo s svežim, narezanim zeljem, dodamo razkoščičene oljke, kapre … Postrežemo takoj.
Nasvet
6Če nimamo pri roki jufke ali tortilje, spečemo tanke palačinke brez jajc in mleka.