Bolonjska omaka je ena najbolj prepoznavnih omak italijanske kuhinje, je gosta, kremna, polnega okusa, skratka popolna. Idealna za testenine, njoke, lazanjeโฆ Pri pripravi pa ne smete hiteti, dobra bolonjska omaka nam bo vzela kar tri ure ฤasa, ampak rezultat je tako dober, da je vredna vsake minute naลกega truda.
Sestavine za bolonjsko omako
- 700 g mlete govedine
- 200 g slanine
- 300 g ฤebule
- 2 veฤja korenฤka
- 2 stebli zelene
- 3 stroki ฤesna
- 100 ml rdeฤega vina
- 150 ml juลกne osnove
- 500 ml paradiลพnikove omake
- 1 ลพliฤka sladke paprike
- 1/2 ลพliฤke kajenskega popra
- 1 ลพliฤka nasekljanega sveลพega timijana
- 1 ลพliฤka nasekljanega sveลพega roลพmarina
- sol in poper
- 0,3 dl oljฤnega olja
Postopek
1Najprej slanino nareลพemo na rezine, te na trakove, na koncu jo pa z ostrim noลพem drobno nasekljamo. V ponev vlijemo 2 ลพlici oljฤnega olja in na njem pocvremo panceto.
2ฤebulo olupimo in nasekljamo, prav tako ostrgamo korenฤek in ga nareลพemo na majhne koลกฤke. Zeleno operemo in tudi nareลพemo na majhne koลกฤke. ฤesen olupimo in nasekljamo. Takoj, ko panceta porjavi, dodamo vso zelenjavo, razen ฤesna. Praลพimo 10 minut na visoki temperaturi, veฤkrat premeลกamo, po potrebi dodamo ลกe malo oljฤnega olja.
3Dodamo najprej ฤesen in nasekljan roลพmarin, praลพimo ลกe toliko ฤasa, da zadiลกi, nato pa ลกe meso. Meso praลพimo 10-15 minut, da spremeni barvo, ob tem stalno meลกamo, da se nam ne prime na dno posode. Zalijemo z vinom in kuhamo toliko ฤasa, da izhlapi polovica tekoฤine.
4Dodamo ลกe paradiลพnikovo omako, vroฤo juลกno osnovo, vse zaฤimbe in zmanjลกamo temperaturo. Po dnu malo podrgnemo s kuhalnico, da odlepimo karamelizirane delce, ki so se prijeli na dno, to bo dalo omaki okus. Kuhamo pokrito ลกe pribliลพno dve uri, obฤasno premeลกamo in po potrebi dolivamo juลกno osnovo. Pred koncem poskusimo, ฤe je dovolj zaฤinjeno.
Nasvet
5Bolonjsko omako lahko pripravimo v veฤjih koliฤinah in zamrznemo. V zmrzovalniku nas bo poฤakala do ลกest mesecev. Namesto slanine lahko uporabimo tudi mleto svinjsko meso.