Bolonjska omaka

Znam svetuje

Bolonjska omaka je ena najbolj prepoznavnih omak italijanske kuhinje, je gosta, kremna, polnega okusa, skratka popolna. Idealna za testenine, njoke, lazanjeโ€ฆ Pri pripravi pa ne smete hiteti, dobra bolonjska omaka nam bo vzela kar tri ure ฤasa, ampak rezultat je tako dober, da je vredna vsake minute naลกega truda.

Sestavine za bolonjsko omako

  • 700 g mlete govedine
  • 200 g slanine
  • 300 g ฤebule
  • 2 veฤja korenฤka
  • 2 stebli zelene
  • 3 stroki ฤesna
  • 100 ml rdeฤega vina
  • 150 ml juลกne osnove
  • 500 ml paradiลพnikove omake
  • 1 ลพliฤka sladke paprike
  • 1/2 ลพliฤke kajenskega popra
  • 1 ลพliฤka nasekljanega sveลพega timijana
  • 1 ลพliฤka nasekljanega sveลพega roลพmarina
  • sol in poper
  • 0,3 dl oljฤnega olja

Postopek

1Najprej slanino nareลพemo na rezine, te na trakove, na koncu jo pa z ostrim noลพem drobno nasekljamo. V ponev vlijemo 2 ลพlici oljฤnega olja in na njem pocvremo panceto.  

2ฤŒebulo olupimo in nasekljamo, prav tako ostrgamo korenฤek in ga nareลพemo na majhne koลกฤke. Zeleno operemo in tudi nareลพemo na majhne koลกฤke. ฤŒesen olupimo in nasekljamo. Takoj, ko panceta porjavi, dodamo vso zelenjavo, razen ฤesna. Praลพimo 10 minut na visoki temperaturi, veฤkrat premeลกamo, po potrebi dodamo ลกe malo oljฤnega olja.

3Dodamo najprej ฤesen in nasekljan roลพmarin, praลพimo ลกe toliko ฤasa, da zadiลกi, nato pa ลกe meso. Meso praลพimo 10-15 minut, da spremeni barvo, ob tem stalno meลกamo, da se nam ne prime na dno posode. Zalijemo z vinom in kuhamo toliko ฤasa, da izhlapi  polovica tekoฤine. 

4Dodamo ลกe paradiลพnikovo omako, vroฤo juลกno osnovo, vse zaฤimbe in zmanjลกamo temperaturo. Po dnu malo podrgnemo s kuhalnico, da odlepimo karamelizirane delce, ki so se prijeli na dno, to bo dalo omaki okus.  Kuhamo pokrito ลกe pribliลพno dve uri, obฤasno premeลกamo in po potrebi dolivamo juลกno osnovo. Pred koncem poskusimo, ฤe je dovolj zaฤinjeno.

Nasvet

5Bolonjsko omako lahko pripravimo v veฤjih koliฤinah in zamrznemo. V zmrzovalniku nas bo poฤakala do ลกest mesecev. Namesto slanine lahko uporabimo tudi mleto svinjsko meso.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite