Ko pomislimo na ajdo, takoj pomislimo na ajdove žgance s kislim zeljem in dobro domačo klobaso, pa seveda ne smemo pozabiti na ocvirke.
Sestavine za ajdove žgance s kislim zeljem in klobaso
- 4 poljubne klobase
- 100 g ocvirkov
Ajdovi žganci
- 1 l vode
- 300 g ajdove moke
- sol
Dušeno kislo zelje
- 1/2 kg kislega zelja
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- lovor
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
1Čebulo in česen olupimo, drobno nasekljamo in v ponvi na malo olja popražimo. Dodamo kislo zelje, ki ga prej poizkusimo in po potrebi malo opremo, da ni prekislo. Solimo, popramo in dodamo lovorjev list, zalijemo z malo vode, pokrijemo in podušimo do mehkega (približno pol ure).
2En liter vode solimo in jo zavremo v nekoliko višji posodi. Ko zavre, vanjo stresemo ajdovo moko (na kup). Počakamo, da voda ponovno zavre, nato z ročajem kuhalnice v kup naredimo luknjo.
3Pokrijemo in kuhamo približno 20 minut, nato vodo odlijemo v lonček. Moko dobro premešamo, po potrebi dodamo vodo in s kuhalnico in vilicami naredimo žgance.
4Klobase skuhamo v vodi in ocvirke pocvremo v masti. Zelje in žgance damo na krožnik obložimo z ocvirki, dodamo še klobaso in postrežemo.