Sirov burek

Znam svetuje

Sirov burek lahko pripravimo tudi hitro in enostavno. A ne le to. Iz testa za burek lahko pripravimo različne vrste burekov in podobnih jedi.

Sirov burek in njegov okus

Okus sirovega bureka je bogat in poln, s prijetno kombinacijo različnih sirov, ki nudijo slastno doživetje. Skuta in mehki beli sir dodata kremasto in nežno teksturo, medtem ko kisla smetana prispeva rahlo kislost. Vlečeno testo se med pečenjem hrustljavo zlato zapeče, kar dodaja jedi prijetno hrustljavost. Okus je uravnotežen s pravilno kombinacijo slanosti, nežne kislosti in svežine s sirom, ki ga dopolnjuje aroma sveže pečenega testa.

Pri pripravi sirovega bureka je nekaj ključnih stvari, na katere morate paziti:

  1. Testo: Uporabite dobro kakovostno vlečeno testo. Če je testo zamrznjeno, ga pravočasno odmrznite v hladilniku.
  2. Sestavine za nadev: Poskrbite, da so sestavine za nadev, kot so skuta, mehki beli sir, kisla smetana, dobro odcejene, da se izognete presežku vlage in ohranite konsistenco nadeva.
  3. Priprava nadeva: Sestavine za nadev dobro premešajte, da dobite homogeno mešanico sira in kisle smetane.
  4. Priprava bureka: Plasti testa nežno ločite in jih pripravite v skladu z navodili recepta. Med plasti dodajte nadev, vendar pazite, da ne pretiravate s količino, da se burek ne razleze ali premoči.
  5. Pečenje: Burek pecite v predhodno ogreti pečici na ustrezni temperaturi, dokler ne postane zlato rjav. Sledite času pečenja iz recepta in ga po potrebi prilagodite.
  6. Postrežba: Postrezite topel burek in uživajte ob prilogah po svojem okusu.

Nekaj načinov, kako lahko uporabite vlečeno testo:

  1. Burek s sirom ali mesom: Testo razvaljajte, nadevajte s sirom, mletim mesom ali drugim nadevom po želji, zvijte v obliko bureka in pecite do zlatorjave barve.
  2. Štruklji ali pite: Razvaljano testo nadevajte s priljubljenim nadevom (npr. zelenjava, meso, sir), zvijte v obliko štruklja ali pite ter pecite.
  3. Pita s špinačo in feta sirom: Razrežite testo na manjše kvadratke, nadevajte s špinačo, feta sirom in začimbami, nato zložite v trikotnike in pecite.
  4. Pita z jabolki ali bučami: Testo razvaljajte, nadevajte s koščki jabolk ali buč, potresite s cimetom in sladkorjem, ter ga zavijte v obliko pite in pecite.
  5. Mini zavitki s poljubnim nadevom: Testo razrežite na manjše kvadratke, nadevajte z različnimi nadevi (npr. marmelada, čokolada, oreščki) in zvijte v zavitke ter pecite.
  6. Rulada z nadevom po izbiri: Razvaljano testo nadevajte s svojim najljubšim nadevom (npr. sadje, čokolada, oreščki), zvijte v rulado in pecite.

Sestavine za sirov burek

  • 1 zavitek vlečenega testa s tankimi lističi (11 lističev)
  • 500 g skute
  • 1 kisla smetana
  • 250 g mehkega belega sira v slanici
  • sol
  • poper
  • olje
  • voda
  • soda bikarbona

Postopek

1Uporabimo bolj suho skuto in jo zmešamo s kislo smetano ter solimo in popramo po okusu. Če uporabimo bolj mokro skuto, vmešamo samo pol lončka kisle smetane. V 2 dcl vode vmešamo malo sode bikarbone ali pa uporabimo mineralno vodo.

2Dno okrogle posode (premer 28 cm) namažemo z oljem. Vsak listič, ki ga bomo uporabili v bureku, prelijemo z 2 žličkama vode in 2 žličkama navadnega olja ter s čopičem celega dobro premažemo. To delamo sproti: listič namažemo, ko ga bomo potrebovali.

3Na dno pekača najprej položimo 3 premazane lističe testa, enega na drugega in ostanek testa pustimo viseti čez rob. Postavimo jih tako, da jih zamaknemo in bo cel rob prekrit s testom.

4Na testo razporedimo 1/4 skutinega nadeva in na skuto nadrobimo 1/4 mehkega belega sira. Pokrijemo s premazanim lističem in pol testa tako, da ju pomečkamo in dobro pokrijemo vso maso.

5Postopek ponovimo še dvakrat. Na koncu damo še preostali nadev in mehek sir ter pokrijemo s preostalimi lističi (tremi in pol). Vsakega dobro premažemo z oljem in vodo, nekoliko zmečkamo in razporedimo po masi. S testom, ki smo ga pustili viseti čez rob, zapremo burek in vse skupaj še enkrat dobro premažemo.

6Damo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C in pečemo približno 45 minut. Na polovici peke burek še enkrat premažemo z malo vode in olja.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite