Če obožujete hrustljavo in okusno pico, je ta recept kot nalašč za vas! Kombinacija kremaste rikote, nežne mortadele in aromatičnega pesta iz bazilike ustvari pravo gurmansko doživetje.
Sestavine za hrustljavo pico z mortadelo in pestom iz bazilike
Za testo
- 250 g moke (tip 00 ali univerzalna moka)
- 150 ml mlačne vode
- 1 čajna žlička suhega kvasa (ali 5 g svežega kvasa)
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
Za premaz
- 150 g mocarele (naribane ali v rezinah)
- 100 g rikote (neobvezno, za kremast okus)
Za postrežbo
- 100 g mortadele (tanko narezane)
- 50 g sesekljanih pistacij
- parmezan v lističih (po želji)
Za pesto iz bazilike
- 30 g sveže bazilike
- 1 strok česna
- 30 g parmezana
- 20 g pinjol (ali orehov)
- 50 ml oljčnega olja
- ščepec soli
- poper
Postopek
1V mlačno vodo dodajte kvas in sladkor, premešajte ter pustite 5-10 minut, da vzhaja. V skledi zmešajte moko in sol, nato dodajte kvasec in oljčno olje. Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno 1 uro.
2V mešalnik dajte baziliko, česen, parmezan, pinjole, sol in poper. Dodajte oljčno olje in miksajte, dokler ne dobite gladke paste. Lahko uporabite tudi kupljen pesto.
3Pečico segrejte na 250 °C (če imate kamen za pico, ga segrejte vnaprej). Testo razvaljajte na pomokani površini in prestavite na pekač. Premažite z rikoto (če jo uporabljate) in posujte z mocarelo.
4Pecite v segreti pečici 7-10 minut, dokler ni hrustljavo zapečeno.
5Na vročo pico razporedite rezine mortadele. Z žličko dodajte pesto iz bazilike in potresite s sesekljanimi pistacijami. Po želji dodajte parmezanove lističe.