Slasten kruh s česnom in sirom, zarezan na grižljaje, ki jih trgamo s prsti naravnost iz pekača. Razrežemo ga, zareze napolnimo s česnovim maslom in mocarelo, spečemo in uživamo.
Najlepše je, če štruco kruha zarežemo povprek v majhne diamante. Lepše jih bomo trgali in še veliki bodo ravno prav za grižljaj.
Maslo naj bo sobne temperature. Razen česna lahko vanj damo tudi druge začimbe, čili, koščke gnjati …
Če ne pojemo celega, lahko takšen kruh hranimo tudi v hladilniku, in sicer do tri dni. Damo ga v mikrovalovko za 1,5 minute do 2 minuti, da se sir spet stopi. Skorjica kruha bo tudi po tem, ko ga odmrznete, ostala hrustljava.
Sestavine za kruh s sirom in česnom – pull apart bread
- 1 štruca belega kruha
- 1 žlica masla, po možnosti nesoljenega
- 2 stroka česna
- 1 skodelica naribane mozarele
- šopek peteršilja
- ščepec soli
Postopek
1Pečico segrejmo na 180 stopinj Celzija. Medtem naredimo zeliščno maslo. Maslo, drobno sesekljan česen in ščepec soli segrejemo v ponvi ali mikrovalovki. V ponvi ostanimo pozorni, da česna, ki ga pražimo na maslu, ne zažgemo, ampak naj samo zadiši. Odstavimo z ognja. V segreto maslo umešamo še drobno sesekljan peteršilj.
2Kruh zarežemo diagonalno na majhne diamante. Ne zarežemo ga povsem do konca. Zareze razpremo s prsti in v vsako damo žličko zeliščnega masla in ščepec naribane mozarele. Zapolnimo vse zareze.
3Površino kruha premažemo s preostalim maslom.
4Pečemo približno 30 minut, dokler se sir ne stopi in skorja postane hrustljava. Če uporabljate alu folijo, kruh prvih 20 minut pečemo, pokritega s folijo, nakar jo snamemo. Če je ne marate in se vam zdi, da se sir prehitro topi, pokrijte s peki papirjem ali čisto kuhinjsko krpo, ki jo lahko žrtvujete in vam ne bo žal, če se malo zažge.
5Postrežemo takoj in uživamo.