Doma narejen kmečki kruh je dober ter dolgo obstojen.
Sestavine
- 100 g ržene moke (tip 1250)
- 450 g črne pšenične moke (tip 1100)
- 450 g polbele pšenične moke (tip 850)
- 20 g soli
- 5 g sladkorja
- 30 g kvasa
- 9 dl vode
Za kislo testo
- 100 g črne pšenične moke (tip 1100)
- 2 dl vode
Postopek
1Najprej pripravimo kislo testo: v posodici zmešamo vodo in moko ter jo pokrijemo s prtičkom. Zmes pustimo počivati vsaj 12 ur.
2Vse tri vrste moke presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas ter dodamo sladkor, sol in kislo testo. Pustimo ga na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da počiva 30 minut.
3Nato testo premesimo in pustimo počivati še 10 minut.
4Testo nato oblikujemo v hlebec ali štruco, po želji ga lahko razdelimo na manjše kose ter jih oblikujemo.
5Pripravimo košarico za vzhajanje in jo pomokamo.
6Oblikovano testo odložimo v košarico in pustimo, da vzhaja približno 15 minut.
7Testo iz košarice zvrnemo na pekač in po površini naredimo zareze.
8Kmečki kruh pečemo približno 1 uro pri 240°C.
Nasvet
9Če kruhu dodamo kislo testo iz moke in vode, ga lahko zamesimo z manj kvasa. Tak kruh ima polnejši okus in vonj, ostane dlje svež, se ne drobi in ima večjo hranilno vrednost.