Če iščete osvežujočo in brezglutensko alternativo klasični focacci, boste z veseljem odkrili ta recept za focaccio iz rdeče leče. S svojo bogato in kremasto teksturo, ta focaccia ponuja popolno ravnotežje med hrustljavo skorjo in mehko notranjostjo.
Uporaba rdeče leče kot glavne sestavine prinaša edinstveno hranilno vrednost in prijetno aromo, medtem ko dodatki, kot so olive, češnjev paradižnik in začimbe, omogočajo prilagoditev po vaših željah.
Sestavine za focaccio iz leče brez glutena
- 400 g rdeče leče
- 50 g ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička soli
- 6 g suhega pivskega kvasa
- 70 g mlačne vode
- očiščene olive
- češnjev paradižnik
- čebula (po okusu)
- rožmarin
- bazilika
- origano
Postopek
1400 g rdeče leče namakamo v posodi z vodo čez noč.
2Odlijemo stran odvečno vodo in damo lečo v mikser. V mikser dodamo še 50g ekstra deviškega olivnega olja in 2 ščepca soli. Vse skupaj miksamo dokler ne dobimo gladko kremasto zmes.
3Nato posebej v posodici stopimo 6 g suhega pivskega kvasa in 70 g mlačne vode. Narejeno kvašeno tekočino zlijemo v lečo in še en krat zmiksamo za 30 sekund.
4Zmes damo v predhodno naoljeni pekač (uporabi se lahko tudi papir za peko, a ga je vseeno potrebno naoljit po površini).
5Po razporeditvi zmesi po pekaču, je na vrsti dodatek, ki je prirejen okusu posameznika. Po površini razporedimo na kolobarje narezane razkoščičene olive ali česnjev paradiznik ali čebula,… Prav tako razporedimo začimbe (rožmarin ali baziliko ali druge začimbe, po okusu).
6Tako pripravljeno zmes pustimo vzhajati 1-2 uri na toplem in preden gre v pečico, pokapamo zmes po površini z ekstra deviškim olivnim oljem in površinsko posujemo z grobo mleto soljo (ščepec ali dva odvisno od površine pekača).
7Focaccio pečemo v predhodno segreti pečici pri 200 stopinjah Celzija za 25-30 minut.