Mehke in okusne ajdove žemljice, iz katerih lahko pripravimo odličen sendvič za zajtrk ali za na izlet.
Sestavine
- 300 g bele moke
- 200 g ajdove moke
- 250 ml vrele vode
- 110 ml mlačnega mleka
- 1/2 kocke kvasa
- žlička soli
- 3 žlice oljčnega olja
Postopek
1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, premešamo, da se vsa moka prepoji z vodo in ohladimo. Kvas nadrobimo v mlačno mleko, premešamo in pustimo 10 minut.
2Ohlajeni ajdovi moki dodamo belo olje, oljčno olje, sol in mleko z raztopljenim kvasom ter vse z ročnim mešalnikom zamesimo v gladko testo.
3Testo pokrijemo in vzhajamo na dvojno količino. Premesimo, oblikujemo v žemljice in jih položimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Ponovno pokrijemo in pustimo, da vzhajajo na dvojno količino. Pred peko jih po dolgem zarežemo z ostrim nožem.
4Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200°C, in sicer približno 20 minut. Kruh je pečen takrat, ko potrkamo po njem in votlo zadoni.