Domač ajdov kruh z orehi, ki je tako dober, da ga lahko jemo kar samega, še boljši pa je, če ga namažemo z maslom in domačim medom.
Sestavine za ajdov kruh z orehi
- 300 g ajdove moke
- 250 ml vrele vode
- 200 g bele moke
- 180 ml mlačne vode
- žlička soli
- polovica kocke kvasa
- pol žličke sladkorja
- ½ dcl olja
- 200 g orehovih jedrc
Postopek
1Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo in premešam s kuhalnico samo toliko, da se vsa moka prepoji z vodo. Pustimo, da se malo ohladi. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut.
2Poparjeni ajdovi moki dodamo belo moko, vodo s kvasom, olje in sol ter premešamo. Ker je to testo nekoliko bolj mokro in lepljivo, je boljše, da ga gnetemo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da naraste na dvojno količino.
3Medtem orehova jedrca popražimo na vroči ponvi brez maščobe in pustimo, da se ohladijo. Orehe z mešalnikom vmešamo v vzhajano testo, testo stresemo na pladenj, obložen s peki papirjem ali v okroglo posodo za peko, ki jo prej še namažemo z oljem. Hlebček pokrijemo in ponovno vzhajamo, a samo toliko časa, da se nam pečica segreje.
4Pečico segrejemo na 190°C in pečemo približno 40 minut. Da se prepričamo, če je kruh pečen, naredimo test z zobotrebcem.