Ričet s klobaso je priljubljena zimska enolončnica, s katero se dobro najemo, pa še zdrava je. Ječmen je edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine.
Sestavine za ričet s klobaso
- 2 para kranjske klobase
- 250 g ješprenja
- 150 g fižola
- 150 g krompirja
- 2 večja korenčka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- lovorjev list
- žlička timijana
- žlička sladke paprike, lahko tudi malo pekoče
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 0,3 dl oljčnega olja
Postopek
1Fižol čez noč namočimo. Vodo, v kateri se je namakal fižol, zamenjamo. Naslednji dan ješprenj temeljito operemo pod tekočo vodo. Damo ga v lonec k fižolu, zalijemo s približno tremi litri hladne vode, dodamo lovor in kuhamo približno pol ure. Vode ne solimo.
2V drugem loncu segrejemo oljčno olje. Dodamo nasekljano čebulo, malo jo posolimo, da se hitreje razpusti. Ko povre vsa tekočina, ki jo spusti čebula, dodamo ostrgan in na kolute narezan korenček, malo popražimo, nato dodamo še nasekljana česen in peteršilj.
3Na visoki temperaturi pražimo nekaj minut, da česen zadiši.
4Klobase temeljito operemo in osušimo. Dodamo jih v lonec k čebuli. Nekaj minut dušimo, nato prilijemo na polovico kuhan fižol in ješprenj skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala.
5Posolimo in popopramo, dodamo še svež ali posušen timijan in sladko oziroma pekočo papriko.
6Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v lonec. Če je premalo vode, je še malo dodamo.
7Kuhamo še pol ure, da se krompir zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in paradižnikovo mezgo.
8Dobro premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Ričet razdelimo na krožnike, vsakemu damo polovico klobase, še kos kruha, če je potrebno in postrežemo.
Ječmen je zdrav
V ječmenu je veliko prehranskih vlaknin, vitaminov B kompleksa, mineralov (kalcij, magnezij, fosfor) in drugih hranilnih snovi. Je tudi odličen vir ogljikovih hidratov in beljakovin ter ima relativno nizko vsebnost maščob.
Ječmen je ena od prvih vrst žit, ki so jih ljudje začeli gojiti. Njegova uporaba sega več tisoč let nazaj v zgodovino, in sicer v obdobje neolitika.
Že stari Egipčani so ječmen uporabljali za izdelavo kruha in piva.
Ječmen po luščenju in obdelavi postane ješprenj. Tako za kosilo ne bomo jedli ječmena, temveč ješprenj.
Ješprenj se uporablja v različnih oblikah, vključno s celimi zrnji, ječmenovo moko, ječmenovimi kosmiči in ječmenovo moko.
Pogosto ga uporabljajo za pripravo juh, enolončnic, žit in kruha.
Prvič delal ričet, sledil receptu … v nulo!