Ričet

Znam svetuje

Ričet, značilna slovenska kmečka enolončnica, predstavlja okusno združitev tradicije in preprostosti. Ta srčna jed, narejena iz ješprenja, fižola, krompirja in suhega mesa, ne le, da nas navdušuje s svojim polnim okusom, temveč nas tudi popelje na kulinarično potovanje skozi slovensko podeželje. To bogato jed pripravljamo predvsem v zimskih mesecih, ko si želimo ogretega udobja in okusnih jedi na žlico.

Ričet je slovenska kmečka enolončnica, pripravljena iz ješprenja, fižola, krompirja in suhega mesa. Kuhamo jo predvsem pozimi, ko nam bolj pašejo jedi na žlico. Ta izjemno hranljiva jed se ponaša z avtentičnim okusom podeželskega življenja in nas popelje v čarobnost tradicionalne kuhinje.

Z bogatimi sestavinami in aromatičnimi začimbami bo ričet zagotovo postal nepogrešljiv del vašega zimskega jedilnika. Pripravite se na topel objem okusov, ki vas bo popeljal v svet domačnosti in preproste, a izjemno okusne kulinarične tradicije.

Sestavine za ričet

  • 250 g ješprenja
  • 150 g fižola
  • 150 g krompirja
  • 250 g suhih vršičkov
  • 2 večja korenčka
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • steblo zelene
  • šopek peteršilja
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička sladke paprike, lahko tudi malo pekoče
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • 0,3 dl oljčnega olja

Postopek

1Fižol čez noč namočimo. Ješprenj temeljito operemo pod tekočo vodo. Damo ju v lonec, zalijemo s 3 litri hladne vode, dodamo lovor in kuhamo približno pol ure.

2Medtem v večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem popražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo ostrgan in na kolute narezan korenček, malo popražimo, nato dodamo še nasekljana česen in peteršilj ter na majhne koščke narezano zeleno. Dušimo nekaj minut.

3Suho meso temeljito operemo, osušimo in narežemo na manjše kose. Dodamo jih v lonec k čebuli. Nekaj minut dušimo, nato prilijemo na pol kuhan fižol in ješprenj skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala. Posolimo in popopramo, dodamo še svež ali posušen timijan in sladko oziroma pekočo papriko.

4Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v lonec in če je premalo vode, je še malo dodamo. Kuhamo še pol ure, da se krompir zmehča.

5Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Postrežemo takoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite