Ta krompirjeva juha s pestom potrebuje kokošjo osnovo, ki jo med pripravo obogatimo s slanino. Pesto iz bazilike in parmezana, ki ga vmešamo na koncu, pa dodatno pogreje in poboža brbončice.
Sestavine za krompirjevo juho s pestom
Za pesto
- 60 g svežega peteršilja
- 2 stisnjena stroka česna
- 60 g pinjol, grobo zdrobljenih
- 2 jušni žlici sesekljane sveže bazilike
- 60 g svežega parmezana
- poper
- 150 ml oljčnega olja
Za krompirjevo juho
- 3 rezine prekajene slanine
- 500 g krompirja
- 500 g čebule
- 25 g masla
- 600 ml jušne osnove
- 600 ml mleka
- 100 g testenin, manjših
- 150 g smetane
- sol
- poper
- svež peteršilj
Postopek
1Vse sestavine pesta zmešamo v mešalniku 2 minuti, da nastane gladka zmes.
2Slanino in krompir narežemo na majhne kocke, čebulo drobno sesekljamo. Slanino pražimo 4 minute, dodamo maslo, krompir in čebulo ter pražimo 12 minut.
3Dolijemo kokošjo jušno osnovo in mleko, zavremo in kuhamo 10 minut. Dodamo testenine in kuhamo še 14 minut.
4Vmešamo smetano, začinimo in počasi kuhamo še 5 minut. Dodamo na drobno nasekljan peteršilj in 2 jušni žlici pesta.