Krompirjev golaž brez mesa je vedno dobra izbira za mrzle zimske dni. Ta enostaven recept bo navdušil ljubitelje krompirja in tiste, ki obožujejo jedi brez mesa. Z bogato kombinacijo začimb in zelenjave bo ta golaž potešil vašo lakoto in hkrati poskrbel za odličen okus.
Sestavine za krompirjev golaž brez mesa
- 6 krompirjev
- 2 veliki čebuli
- 4 stroki česna
- 1 srednje veliko korenje
- 1 podolgovata rdeča paprika
- 1 dl paradižnikove mezge
- 2 žlici mlete paprike, lahko tudi žlička pikantne paprike
- 3 lovorjevi listi
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička soli
- poper po okusu
Postopek
1v večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo.
2Če želimo čas praženja skrajšati, čebulo posolimo in dodamo 1/4 žličke sode bikarbone. Pražimo toliko časa, da se čebula popolnoma razpusti.
3Dodamno še nasekljan česen in pražimo samo minutko, da zadiši.
4Papriko in korenje očistimo in narežemo na majhne koščke. Stresemo ju k čebuli in, ob stalnem mešanju, pražimo še pet minut.
5Krompir olupimo in operemo, pet jih narežemo na ne premajhne koščke, šestega pa naribamo.
6V lonec dodamo mleto papriko, lovor in na kose narezan krompir. Pomešamo in zalijemo z vodo, a le toliko, da je prekrito.
7Dodamo še sol, poper in nariban krompir, ki ga uporabimo za zgostitev.
8Pokrito kuhamo. Kuhamo le toliko časa, da bo krompir mehak, kar traja približno 25 minut.