Krompirjev golaž brez mesa

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Krompirjev golaž brez mesa je prava topla poslastica za mrzle dni. Mehki krompir, sladka paprika, čebula in paradižnikova mezga se povežejo v gosto in aromatično enolončnico, ki navduši s preprostostjo in bogatim okusom. To je jed, ki jo zlahka pripravite, nasiti pa celo družino – popolna izbira za kosilo ali večerjo, še posebej, če si želite nekaj vegetarijanskega in polnega domačega okusa.

Sestavine za krompirjev golaž brez mesa (za 4 osebe)

  • 6 krompirjev (5 narezanih na kocke, 1 nariban za zgostitev)
  • 2 veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • 1 srednje veliko korenje
  • 1 rdeča paprika
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 2 žlici mlete sladke paprike (lahko dodate tudi malo pikantne)
  • 3 lovorjevi listi
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1V večjem loncu segrejte oljčno olje in dodajte drobno nasekljano čebulo. Pražite jo, dokler ne postekleni. Če želite postopek pospešiti, jo lahko posolite in dodate ščepec sode bikarbone, da se hitreje razpusti.

2Dodajte nasekljan česen in pražite le kratek čas, da zadiši. Nato primešajte narezano papriko in korenje ter pražite še 5 minut, da zelenjava rahlo zmehča.

3Krompir olupite. Pet krompirjev narežite na kocke, enega pa naribajte – ta bo poskrbel, da bo golaž gost in kremast. Vse skupaj dodajte v lonec, potresite z mleto papriko in premešajte.

4Dodajte lovorjeve liste in paradižnikovo mezgo. Zalijte z vodo – le toliko, da prekrije vse sestavine. Solite, poprajte in dobro premešajte.

5Pokrito kuhajte na zmernem ognju približno 25 minut, dokler krompir ne postane mehak in se jed lepo zgosti. Po potrebi prilijte še malo vode.

Nasveti za popoln krompirjev golaž

• Če želite bolj bogat okus, dodajte še pol žličke kumine v prahu.
• Za rahlo dimljeno aromo lahko uporabite dimljeno mleto papriko.
• Golaž je odličen tudi pogret naslednji dan – še bolj polnega okusa.
• Postrezite ga s kosom domačega kruha ali s kislo kumarico za osvežitev.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko krompirjev golaž pripravim vnaprej?

Seveda. Golaž je enako dober tudi naslednji dan, saj se okusi še bolj povežejo. Pred serviranjem ga le nežno pogrejte.

Lahko golaž pripravim brez paradižnikove mezge?

Da, lahko jo nadomestite s svežim paradižnikom, pasiranimi pelati ali celo malo ajvarja, ki bo dodal še posebno aromo.

Kaj lahko postrežem zraven krompirjevega golaža?

Najboljše se poda kos svežega kruha, ajdova kaša ali velika skleda sezonske solate. Odlična izbira pa je tudi kefir ali kislo mleko, ki osveži okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite