Juha, ki se še posebej prileže poleti in jeseni.
Sestavine
- 250 g stročjega fižola
- 40 g olja
- 1 čebula
- 1 korenje
- 1 koren peteršilja
- 1 gomolj zelene
- sol
- poper
- 1 čajna žlička sladke paprike
- 1 paradižnik
- 20 g riža
- 20 g moke
- 1/2 šopka peteršilja
- 2 dl kislega mleka
Priprava
1Stročji fižol očistimo, operemo in narežemo na koščke. Čebulo drobno sesekljamo, korenček, peteršiljevo korenino in gomolj zelene ostrgamo, operemo in narežemo na kolobarčke.
2Olje segrejemo, vsujemo vanj čebulo in jo popražimo, da zarumeni, nato dodamo stročji fižol, narezano zelenjavo in sladko papriko. Dušimo, prilijemo vodo in pokrito kuhamo pri zmerni temperaturi.
3Ko se zelenjava skuha, dodamo olupljen in na koščke narezan paradižnik, sol, poper, prebran in opran riž; kuhamo še toliko časa, da se skuha tudi riž. Moko razmešamo v malo vode v gladko redko maso in vkuhamo v čorbo. Kuhamo še približno 10 minut, odstavimo s plošče in dodamo sesekljan peteršilj.
4Ponudimo hladno in osveženo s kislim mlekom.