Ta preprosta grahova juha vam bo pogrela telo in v ustih pustila dober okus še dolgo časa.
Sestavine
- 60 dag graha (izluščenega)
- 60 dag krompirja
- 15 dag maščobe (olje, maslo)
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1 šopek peteršilja
- sol
- poper
- ščepec sladkorja
Postopek
1V slabih dveh litrih vode kuhamo na kocke narezan olupljen krompir. Ko je krompir kuhan, ga malo pretlačimo.
2Na polovici maščobe dušimo izluščen grah in mu med dušenjem dodamo ščepec sladkorja in zeleni peteršilj. Ko je grah mehak, ga stresemo med raztepen krompir in dodamo prežganje, ki smo ga naredili iz druge polovice maščobe in čebule.
3Grahovo juho popravimo z zelenjavno mešanico začimb in z žlico mleka ali smetane.
Nasvet
Taka juha je odlična, dokler je grah še zelo mlad. Če pa je grah starejši, lahko juho, ko je že kuhana, zmiksamo s paličnim mešalnikom.