Enolončnica iz jurčkov, ki bi jo lahko poimenovali tudi jesenska enolončnica. Gobe s kostanjem so kombinacija, ki se ji težko upremo, le nekaj več časa zanjo potrebujemo, saj se kostanj kar dolgo kuha. Če ga skuhamo v večjih količinah in kuhanega zamrznemo, si naslednjič skrajšamo čas kuhanja.
Sestavine
- 1 kg krompirja za kuhanje
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 300 g jurčkov
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 g kuhanega kostanja
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Postopek
1Najprej pripravimo kostanj. Operemo ga in vsak plod križno zarežemo. Ne režemo v sredico, ampak prerežemo samo zunanjo, trdo lupino. V lonec nalijemo liter vode, jo malo osolimo in stresemo še narezan kostanj. Kuhamo do mehkega, kar traja približno 40 minut. Kuhanega in še vročega olupimo z ostrim nožem.
2Krompir olupimo in narežemo na kocke. Jurčke očistimo in narežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo.
3V loncu segrejemo oljčno olje in na njem najprej popražimo šalotko, ko ta postekleni, pa dodamo še česen. Takoj ko česen zadiši, dodamo gobe in krompir. Na zmernem ognju dušimo 15 minut, nato zalijemo z vročo jušno osnovo.
4Kuhamo še 15 minut, nakar dodamo polovico kuhanega in zdrobljenega kostanja, nekaj kostanjev pa pustimo kar celih. Kuhamo še 20 minut, da se okusi lepo povežejo in juha nekoliko zgosti. Postrežemo še vročo.