DomovOZNAKEPrebava

prebava

Čaj iz pegastega badlja

Čaj iz pegastega badlja zlahka pripravimo tudi sami. Pegasti badelj cveti od junija do septembra. V zdravilne namene uporabljamo zrele in posušene plodove oziroma...

Rmanovo mazilo

Rmanovo mazilo se pogosto uporablja za zdravljenje različnih težav s kožo, saj ima protivnetne in antibakterijske lastnosti ter spodbuja prekrvavitev in celjenje ran. Uporabljamo...

Česen ustvarjen za dolgo življenje

Ne govorijo zaman, da je česen ustvarjen za dolgo življenje. Česen (Allium sativum L.) so priporočali že duhovniki v Starem Egiptu, omenjajo ga stara...

Majaron, vrtni – za dobro prebavo in močne živce

Majaron najbolj poznamo kot začimbo za enolončnice, krompirjeve juhe in mastne klobase, pozabljamo pa, da je majaron (Origanum majorana L.) tudi zdravilno zelišče. Stari...

Pegasti badelj –  jetra so mu hvaležna

Pegasti badelj (Silybum marianum L.) so kot zdravilno rastlino uporabljali že pred našim štetjem, ko so z njeno koreniko spodbujali bruhanje. S srednjim vekom...

Slive – rešujejo prebavo, krepijo srce in kosti

Slive so zagotovo med najbolj razširjenimi drevesnimi vrstami na svetu. Najbolj okusne so, če jih konzumiramo sveže, naravnost z drevesa. Zanimivo pa je, da...

Žižole v žganju

Žižole v žganju so običajno namočene v tropinovcu ter v majhnih količinah zdravilo zoper nespečnost in prebavne motnje. Žižole v žganju in njihov okus Plodovi...

Ananas

Ananas nas spominja na poletje. Na plažo, sladoled in osvežilne pijače. Prihaja iz Paragvaja in v Evropo je prišel s Krištofom Kolumbom. Je tako zanimiv,...

Materina dušica – poživilo, ki dviguje odpornost

Materina dušica (Thymus serpyllum L.) sodi v družino ustnatic. Poznamo jo tudi pod številnimi domačimi imeni, kot so babja duša, babja dušica, divji timijan,...

Brin – rešitev za prebavo

Navadni brin (Juniperus communis L.) je nizek, bodeči grm, včasih tudi drevo in je zelo počasi rastoč zimzeleni iglavec, ki sodi v družino cipresovk....

Ne spreglejte