Napitki
Napitek proti kašlju
Alenka -
Napitek proti kašlju iz pomaranče, česna, ingverja in meda je odličen naravni antibiotik. Blaži bronhitis, obenem pa čisti ožilje, krepi srce, izboljša imunski sistem...
Napitki
Napitek iz črne redkve, ki obnavlja telo
Alenka -
Napitek iz črne redkve, ki obnavlja telo pripravimo na najbolj preprost način - kot sok, ki mu za moč dodamo še malo ingverja, meda...
Zelišča in začimbe
Pegasti badelj – jetra so mu hvaležna
Alenka -
Pegasti badelj (Silybum marianum L.) so kot zdravilno rastlino uporabljali že pred našim štetjem, ko so z njeno koreniko spodbujali bruhanje. S srednjim vekom...
Zelenjavne jedi
Artičoka – prijatelj jeter in sovražnik holesterola
Alenka -
Artičoka (Cynara scolymus L.) je preprosto morala priti v naše kuhinje. Poznali so jo že stari Rimljani, nakar je njena uporaba šla v pozabo...
Priloge
Topla solata s piščančjimi jetrci
Nasitna, topla solata s piščančjimi jetrci za vse, ki imate radi drobovino in domačo hrano. Sestavine 250 g zelene solate - endivije 250 g piščančjih jeter sol poper 80 ml...
Zelišča in začimbe
Smilj – za težave z jetri in žolčem
Poznamo več vrst smilja, najbolj poznan je laški smilj (Helichrysum italicum L.), ki ga uvrščamo v družino nebinovk. Domača imena zanj so molčavje, molec,...
Zelišča in začimbe
Kurkuma – zelišče, ki te pogreje
Indijska začimba curry (kari) je pravzaprav mešanica začimb in med njimi je tudi kurkuma, rastlina tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Znana je iz tradicionalne indijske...
Zelenjavne jedi
S fižolom pomladimo naše telo
Alenka -
Fižol je tako zelo bogat z vlakninami, da blagodejno deluje na črevesje in prebavo, saj vežejo strupene in maščobne snovi. Fitinska kislina, saponini in...
Zelenjavne jedi
Pomlad na krožniku
Alenka -
Na pomlad je pomembno, da uživamo v pisanem svetu hrane različnih barv in njenih zdravilnih učinkovin. Na krožniku se tako najdejo rumene, rdeče, zelene,...