Svet je lep, ker je raznolik oziroma kako izboljšati medosebne odnose

Znam svetuje

Medosebni odnosi lahko predstavljajo užitek ali izziv. Druženje s prijatelji, sorodniki ali sodelavci lahko v nas vzbudi občutek radosti ali zaneti ogenj jeze. Zakaj je tako?

Osebo, ki razmišlja podobno kot mi, ki govori tako, kot nam ustreza, ki se vede po naših pričakovanjih, pojmujemo kot primerno za skupno druženje. Po drugi strani pa osebo, ki ne ustreza našim ‘standardom’, črtamo iz seznama oseb, s katerimi želimo preživljati čas. Tak črno-beli seznam oseb, primernih za skupno druženje, nastane zato, ker izhajamo izključno iz sebe.

Temelj kvalitetnih medosebnih odnosov je recipročno sprejemanje drugega in njegove drugačnosti. Vsakdo oblikuje svoj jaz na podlagi izkušenj, ki mu jih nameni življenje, zato je nesmiselno pričakovati, da bo druga oseba popolnoma ustrezala našim kriterijem. Moji načini izražanja, delovanja in razmišljanja so drugačni od tvojih, ker se moje izkušnje razlikujejo od tvojih – to je osnovno načelo, ki bi ga morali upoštevati pri medosebnih interakcijah. Ko to razumemo, se odnosi poglobijo in preidejo na višjo raven. Na ta način nehamo kritizirati in drugo osebo začenjamo sprejemati takšno, kakršna je. To ne pomeni, da nas njene besede in dejanja ne motijo, temveč pomeni, da smo zmožni vzpostaviti potrebno distanco, ki nas obvaruje pred pretiranimi reakcijami, kot so jeza ali prizadetost.

Zavedanje, da je druga oseba svoja celota, ki si razlaga svet na svoj način – in na podlagi tega razmišlja, govori in deluje – nas lahko spomni, da smo tudi mi skupek lastnih edinstvenih izkušenj in da tudi mi razmišljamo, govorimo in delujemo v skladu z njimi. Če ugotovimo, da nam naše misli, besede in dejanja ne ustrezajo, imamo moč, da te spremenimo. Z lastnim zgledom lahko drugi osebi pokažemo pot do spremembe, od nje pa je ne smemo zahtevati. Pri spremembi velja pravilo, da do nje pride, ko smo pripravljeni, ne pa, ko to drugi zahtevajo od nas. Taka prisiljena sprememba ne bi bila ne pristna ne dolgoročna.   

Svet je lep, ker je raznolik in to raznolikost je potrebno spoštovati tudi pri medosebnih odnosih. Ko se odločim, da jaz zmorem imeti lep odnos tudi s tistim, ki razmišljajo drugače od mene, mu dam priložnost, da tudi on sprejme mene takšnega, kot sem.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite