Kako se učinkovito soočiti s strahovi

Morda vas zanima

- Oglas -

Stari rek pravi, da ima strah velike oči. Pa so res tako velike, da vanje ne moremo niti pogledati?

Vsi imamo strahove; nekateri so večji, drugi so manjši, eni strahovi so bolj realni, drugi pa lahko zaživijo le v hipotetičnem svetu. Vsem pa je skupno to, da kratijo naše veselje. Če nas je, na primer, strah višine, ne bomo uživali v razgledu na pečino. Strah pred morskimi psi nas bo odvrnil od morskih radosti in zaradi strahu pred fizičnim napadom se bomo odpovedali edinstvenim izkušnjam.

Ko govorimo o strahovih, je potrebno vedeti, da so ti veliko krat priučeni. To pomeni, da smo se jih naučili od drugih – se še spominjate, ko so vas v otroštvu svarili “pazi, da ne padeš iz stola”, “ne plavaj predaleč, da ne srečaš morskega psa”, “ne hodi po temi, da te ne ugrabijo nepridipravi”. Strahovi se oblikujejo tudi na podlagi lastnih neprijetnih izkušenj, dobra novica pa je, da jim lahko, ne samo pogledamo v oči, ampak v nekaterih primerih celo pomahamo v slovo.

Pri tem nam je najprej v pomoč zavedanje, da nas je nečesa strah. Naslednji korak je spoznati dotični strah kolikšna je na primer verjetnost, da bomo padli iz višine, srečali morskega psa ali pokvarjence? – in ugotoviti, kaj storiti, da se ta strah ne uresniči – se na primer držimo varnostne ograje, se pozanimamo, kdaj so na obali nazadnje zagledali morskega psa ali zabeležili fizični napad. Naposled se lahko naučimo, kako se postopoma soočiti s svojimi strahovi – na primer, obiščemo tečaj plezanja, plavanja ali samoobrambe – in si tako pridobimo znatno mero samozavesti, ki nam bo prišla prav, ko se bomo znašli pred lastnim strahom.

Strahovi so konec koncev prijazna ‘bitja’, ki nam vedno ponujajo dva možna izhoda, beg ali soočanje z njimi. Če izberemo prvo opcijo, bo naše življenje lažje, a s tem tudi bolj monotono, če pa se s svojimi strahovi soočimo (pri tem pa ni nujno, da jih tudi presežemo), ojačamo notranje prepričanje, da jaz zmorem varno onkraj svojih omejitev in kljub strahu uživati življenje, ki nam je dano.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad