Neobičajna enačba za skrb zase

Znam svetuje

Če vprašamo strokovnjaka, kako najboljše poskrbeti zase, bo najverjetneje odgovoril: »Zdrava prehrana, gibanje, izognitev stresu.« Odlično! Enačba za zdravo življenje je servirana na srebrnem krožniku, zdaj pa pribor v roke in … dober tek!

Koliko časa pa nam bo taka »zdrava enačba« teknila? Vse dokler ne bomo začutili krča v želodcu, saj je življenje po pravilih dolgoročno neprebavljivo. Zakaj? Ker tako zatiramo svojo spontanost. Zato k tej enačbi dodajmo naslednje elemente:

1. Poskrbi za svoje brbončice

Prav je, da se na našem jedilniku znajde veliko sadja in zelenjave, je pa tudi prav, da svojim brbončicam privoščimo kaj »prepovedanega«.  Če začutimo željo po dobrem pecivu, slanih prigrizkih, močno začinjeni hrani ali po kozarcu penine, si to tudi privoščimo. In ob tem kar se da uživajmo. Pri tem bodimo pozorni, da je želja pristna in ne lažna (zaradi, na primer, dolgčasa, tesnobe ali iz preproste navade). Ko bomo upoštevali svoje prave želje in potrebe, nam bo telo izkazalo svojo hvaležnost na različne načine – z več energije, večjim občutkom zadovoljstva in s strastjo do življenja. 

2. Spusti zmaja iz kletke

Družbene norme nas učijo biti »priden fant/pridna punca«. Povedo nam, kaj se spodobi in kaj ne, kaj se pričakuje od nas in kaj je prepovedano oziroma družbeno nesprejemljivo. Razgovor za službo? Pozabimo na kavbojke in športne copate, in raje potegnimo iz omare formalno obleko in čiste čevlje. Večerja pri prijateljih? Da ne bi slučajno potrkali na vrata brez buteljke vina ali drugega darila za gostitelja. Naučili so nas, da se moramo vesti olikano, da ne smemo dvigovati glasu in da je jok znak šibkosti. Če se bomo vedno obnašali tako, kot se od nas pričakuje, bomo prej ali slej eksplodirali – kot ekonom lonec. Kot je nevarno, da se v njem nabere preveč pritiska, tako je nezdravo tudi za nas, da nosimo preveč neizraženih čustev. Zato je nujno, da občasno zakričimo, jočemo ali v besu zaloputnemo z vrati. Seveda je potrebno presoditi, kdaj je najbolj ugoden čas za tako reakcijo – na primer jezo do osornega sodelavca lahko sprostimo na uri aerobike in se s tem izognemo kričanju na delovnem mestu.

3. Stori napako

Če se tresemo ob misli, da bi storili napako, da bi na primer poslali nadrejenemu e-mail z napačno priponko ali prijateljici zaželeli najlepše želje tri dni po njenem rojstnem dnevu, je prišel čas, da to storimo. Zakaj? Ker nam bo to potrdilo, da večina napak ni usodnih in lahko popravimo, kar smo zgrešili. Življenje s stalnim strahom pred napakami je življenje v krču. Na ta način obrnemo hrbet spontanosti in življenju samemu. Zato tu pa tam namerno storimo napako – na primer napišimo zajterk namesto zajtrk, pozdravimo z dober dan!, ko je že ura za večerjo – in bodimo radovedni, kaj bo temu sledilo. Predvsem pa se smejmo svojim napakam in ne bodimo preveč strogi do sebe.

Življenje je lepše, ko jaz zmorem presoditi, kdaj lahko obrnem hrbet togim pravilom in spontano izrazim svoje občutke in želje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite