Drobnjak sodi v družino lukov in je bogat z vitaminoma A in C. Po okusu spominja na čebulo, vendar je nežnejši, ker vsebuje manj žvepla. Fino nasekljan je s svežo zeleno barvo privlačen in okusen dodatek mnogim jedem. Je sestavina znamenite francoske mešanice fines herbes, v kateri so peteršilj, pehtran in krebuljica, prilega pa se predvsem jajčnim jedem, kot so omlete in jajčne omake.
Daljše kuhanje uniči njegov okus, zato je najbolje, da ga dodajamo že pripravljenim jedem. Drobnjakove cvetove lahko potresemo na solate, da izboljšamo njihov videz in okus. Prgišče nasekljanega drobnjaka ima enako vlogo kot imeniten dodatek skoraj vsem solatam, juham in omakam.
Drobnjak izboljšuje okus
Stebla: jajcem, solati, mehkim sirom, omakam, juham
Cvetovi: solatam
Shranjevanje
Stebla: v nepredušni škatli v hladilniku ali zamrznjena v ledenih kockah