Meliso (Melissa officinalis L.) imamo vsi radi. Znano je, da ima melisin čaj blag, pomirjevalni učinek in pomaga pri sproščanju telesa in uma. Njen vonj in okus nas umirita ter sproščata stres, tesnobo in napetost. Melisa vsebuje eterična olja, ki ji dajejo njen značilen vonj. Glavna sestavina eteričnih olj v melisi je citronelal, zaradi katerega melisa prijetno limonasto diši.
Glavne sestavine melise so:
- Citronska kislina: Ta naravna kislina prispeva k citrusnemu okusu melise.
- Eterično olje: Melisa vsebuje eterično olje, ki je odgovorno za njen prijeten vonj. Glavne sestavine eteričnega olja melise so citral, citronelal, geraniol in nerol.
- Flavonoidi: Melisa vsebuje različne flavonoide, kot so luteolin, apigenin in rutin. Flavonoidi so antioksidanti, ki imajo lahko protivnetne in pomirjevalne lastnosti.
- Tanini: Tanini so rastlinski spojini, ki dajejo melisi nekoliko grenak okus. Prav tako imajo adstringentne lastnosti, ki lahko pomagajo pri blaženju vnetij.
- Polifenoli: Melisa vsebuje tudi polifenole, ki so močni antioksidanti. Polifenoli lahko ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov in imajo lahko pozitiven učinek na zdravje.
Poleg teh sestavin melisa vsebuje še druge hranilne snovi, kot so vitamini (vitamin C, vitamin A), minerali (kalcij, magnezij, kalij) ter vlaknine.
Melisa se uporablja za pripravo napitkov in sladic ter tudi v zdravilne namene. Na primer kot čaj, ki nas hitro umiri. Lajša prebavne težave, nespečnost, prehlade, tesnobo. Melisin čaj je odličen napitek pred spanjem, ker nas sprosti in umiri.
Kdaj nabiramo liste melise?
Liste melise nabiramo, preden rastlina zacveti. Takrat so listi najbolj aromatični in vsebujejo največ hranilnih snovi. Najbolje je, če jih nabiramo zgodaj zjutraj, ko se rosa posuši in preden se temperatura dvigne previsoko. To je običajno v poletnih mesecih, od junija do avgusta.
Pri nabiranju melise je pomembno izbrati zdrave, nepoškodovane liste. Mladi listi imajo običajno boljšo aromo. Pri nabiranju je najbolje, da nabiramo zgornje listke in rastlini pustimo spodnje, da še naprej opravlja svojo fotosintezo.
Sušenje melise
Sveže nabrane liste melise nežno operemo pod hladno, tekočo vodo. Potem jih posušimo na zraku. Za sušenje melise na zraku naredimo sveženj iz vejic z listi melise in jih povežemo z vrvico ali elastiko. Sveženj obesimo na suho, dobro prezračeno mesto, ki je zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo. Sušimo jih približno 1-2 tedna, dokler se listi ne posušijo in postanejo krhki. Med sušenjem smo pozorni, da se vsi enakomerno sušijo, zato jih med sušenjem pregledujemo.
Ko so listi popolnoma suhi, jih zdrobimo na manjše koščke ali pustimo kar cele. Shranimo jih v neprepustno zaprti stekleni ali plastični posodi na temnem in suhem mestu, da ohranimo aromo in svežino. Naj ne bodo na direktnem soncu, saj bodo izgubili svoje dragocene snovi.
Sestavine za melisin čaj
- suhi ali sveži listi melise
- vroča voda
Postopek
1Žličko svežih ali ščepec suhih listov melise prelijemo z vročo vodo, pokrijemo in pustimo, da se namakajo 5-10 minut. Čaju lahko dodamo tudi malo limoninega soka ali medu.
Macerat, tinktura, sirup, dišeče blazinice
- Iz melise lahko naredimo tudi macerat – aromatično olje, ko suhe liste melise damo v steklene kozarčke in prelijemo z rastlinskim oljem (hladno stiskano oljčno, mandljevo, jojobino, kokosovo …), dobro zapremo in jih v suhem in toplem prostoru pustimo nekaj tednov, da se namakajo. Občasno kozarce preobrnemo, da se zelišče enakomernoi namaka. Ko olje precedimo skozi fino cedilko in gazo, macerat shranimo v stekleničke in kot dodatek olju uporabimo za masažo ali v kozmetičnih izdelkih.
- Odličen je melisin sirup, osvežujoč in okusen. Sveže liste melise damo v lonec, prelijemo z vodo, dodamo sladkor in limonin sok ter vodo zavremo. Odstavimo jo z ognja, precedimo in napitek uporabimo za pripravo osvežilnih sokov ali kot dodatek k sadnim solatam.
- Iz melise lahko pripravimo tudi tinkturo. Suhe liste melise namočimo v domače žganje ali lekarniški alkohol in pustimo, da se v suhem in toplem prostoru namakajo nekaj tednov. Nato tekočino precedimo. Tinkturo uporabimo za zdravljenje prebavnih težav ali kot pomirjevalo.
- Če suhe liste melise položimo v majhne blazinice ali vrečke, jih uporabimo kot dišeče blazinice. Položimo jih v omaro za oblačila ali pod blazino. Njihov vonj nas bo pomiril in sprostil.