Šarlota

Znam svetuje

Legendarna sladica, nastala v nekdanjem Železničarskem domu na Pohorju, ki se rada bohoti na pladnju in izvablja nasmehe.

Sestavine

  • 1 panetone brez sadja – pandoro
  • 1 l sladke smetane 
  • 2 vrečki kreme pasticcere ali vaniljevega pudinga galeta
  • 1 dl mleka
  • 2 kremfixa
  • 2 žlici sladkorja 
  • 500 g zmrznjenega ribeza
  • 1/2 l jagodnega soka

Preliv

  • 250 g zmrznjenega sadja (najboljši je ribez, dobri pa so tudi gozdni sadeži)
  • 2 žlici sladkorja

Postopek

1Čvrsto stepemo pol litra smetane, ki smo jo sladkali z eno žlico sladkorja in ji dodali kremfix.  V drugo polovico smetane damo še 1 dcl mleka, dve vrečki kreme pasticcere (lahko tudi vaniljev puding galeta, ampak s kremo pasticero bo boljše) in stepemo z metlico.

2Panetone  narežemo na centimeter debele rezine in z njimi obložimo večjo okroglo skledo, ki naj ima tudi okroglo dno, da bo šarlota lepša. Z jagodnim sokom dobro namočimo rezine panetona.

3Na dno damo malo manj kot polovico kreme, potresemo s polovico zmrznjenega sadja, in premažemo s polovico stepene smetane. Na vrh naložimo koščke panetona, ki so nam ostali, malo polijemo z jagodnim sokom in postopek ponovimo. Najprej plast kreme, nato zmrznjeno sadje in po vrhu stepena smetana.

4Pokrijemo s kosi panetona, malo z rokami potlačimo, da se vse plasti lepo sprimejo, pokrijemo z alu folijo in damo čez noč v hladilnik.

5Pred serviranjem pripravimo še preliv. Zmrznjeno sadje skupaj s sladkorjem prevremo, šarloto zvrnemo na krožnik, prelijemo jo z vročim sadjem in takoj postrežemo. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite