Pehtranova potica

Znam svetuje

Pehtranova potica je edinstvena potica, kjer se tradicionalna slovenska sladica sreฤa z aromo in ลกarmom pehtrana. Ta slastna potica vas bo oฤarala s soฤnim nadevom, ki ga sestavljajo pehtran, skuta in sladkor, zavitim v mehko in puhasto testo. Okusna in zapeljiva, ta jed prinaลกa tradicijo in inovacijo v enem ugrizu.

Sestavine za pehtranovo potico

Testo

โ€ข 700 g gladke bele moke za vzhajano testo
โ€ข 100 g masla
โ€ข 100 g sladkorja
โ€ข 4 rumenjaki
โ€ข 50 g kvasa
โ€ข ลพliฤka soli
โ€ข 1 vreฤka vaniljevega sladkorja
โ€ข naribana lupinica 1 neลกkropljene pomaranฤe
โ€ข 1/2 litra mleka

Nadev

  • 70 g masla
  • 1dl kisle smetane
  • 200 g pasirane skute
  • 4 beljake
  • 120 g sladkorja
  • 2 veฤja ลกopka pehtrana
  • malo kruhovih drobtinic po potrebi

Postopek

1Moko presejemo v veฤjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo ลพliฤko sladkorja in pribliลพno 2 decilitra mlaฤnega mleka. Malo premeลกamo in pustimo, da kvas vzhaja.

2V manjลกo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in 2 decilitra mlaฤnega mleka. Z elektriฤnim meลกalnikom meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dodamo ลกe pomaranฤno lupinico in ลกe malo premeลกamo.

3Ko je kvas vzhajal, priฤnemo mesiti testo. Najlaลพje nam bo, ฤe uporabimo meลกalnik z nastavkom za gnetenje. ฤŒe ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med meลกanjem poฤasi prilivamo jajฤno zmes. Gnetemo toliko ฤasa, da dobimo gladko, mehko in zraฤno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebฤek, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtiฤkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno koliฤino.

5Medtem pripravimo nadev. Skuti dodamo kislo smetano, sladkor in sesekljan pehtran, dobro premeลกamo. Iz beljakov stepemo trd sneg, lahko mu dodate ลกฤepec soli in ลพlico mrzle vode, bo laลพje. Sneg neลพno vmeลกamo v pehtranovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv, ฤe je preredek, mu dodamo ลพlico ali dve drobtin.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo. Premaลพemo ga s stopljenim maslom in enakomerno namaลพemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel ลกtrukelj. Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in nanj poloลพimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko ฤasa, da se njen volumen podvoji, pribliลพno eno uro. Ko potica dovolj vzhaja, jo veฤkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti. Premaลพemo jo s stepenim beljakom  in postavimo v peฤico, ki smo jo ogreli na 170ยฐC. Peฤemo jo 50-60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.

7Peฤeno potico vzamemo iz peฤice in jo nekaj ฤasa pustimo v pekaฤu. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo nareลพemo, poฤakamo, da se povsem ohladi.

Ali ste vedeli?

Pehtran je zeliลกฤe, ki je znano po svoji edinstveni aromi in okusu, ter se pogosto uporablja v kulinariki in tradicionalni medicini. Tu je nekaj zanimivosti o pehtranu:

Aromatiฤna rastlina: Pehtran je zeliลกฤe, ki izvira iz Sredozemlja in spada v druลพino krhlika. Znana je po svoji moฤni aromi in sveลพem, nekoliko sladkastem okusu.

Dve vrsti pehtrana: Obstajata dve glavni vrsti pehtrana – francoski pehtran (Artemisia dracunculus var. sativa) in ruski pehtran (Artemisia dracunculus var. inodora). Francoski pehtran je bolj priljubljen v kulinariki zaradi svoje moฤne arome.

Uporaba v kulinariki: Pehtran se pogosto uporablja v razliฤnih kuhinjah po svetu, ลกe posebej v francoski kulinariki. Uporablja se za dodajanje okusa omakam, juham, solatam, ribam in perutnini.

Lahko se goji v loncih: Pehtran je lahko prilagodljiv in se lahko goji v loncih ali vrtu. To omogoฤa, da ga ljudje vzgajajo doma in ga imajo pri roki za kulinariฤno uporabo.

Tradicionalna medicinska uporaba: Pehtran ima v nekaterih tradicionalnih medicinskih praksah vlogo pri spodbujanju apetita in izboljลกevanju prebave. Prav tako se je uporabljal za zdravljenje blage nespeฤnosti.

Vsebuje hranilne snovi: Pehtran vsebuje razliฤne hranilne snovi, vkljuฤno z vitaminom A, C, K, folno kislino, ลพelezom, magnezijem, kalcijem in mangano.

Aromatiฤno olje: Iz pehtrana se pridobiva tudi eteriฤno olje, ki se lahko uporablja v aromaterapiji zaradi svojega pomirjujoฤega vonja.

Povezava s francosko kuhinjo: Francoska kuhinja pehtran uporablja v ลกtevilnih klasiฤnih jedeh, kot je bearnska omaka, in v tradicionalni francoski meลกanici zeliลกฤ, znani kot “fines herbes.”

Praznik pehtrana: V Franciji obstaja celo praznovanje, imenovano “Fรชte de l’Estragon” ali “Praznik pehtrana,” ki poteka v juliju in avgustu ter vkljuฤuje razliฤne dogodke, povezane s kulinariko in kulturo pehtrana.

Pehtranov liker: Poleg kulinariฤne uporabe je pehtran priljubljena sestavina tudi v pripravi likerjev, vkljuฤno s pehtranovim likerjem, ki ga lahko pripravite doma.

Pehtran je tako v kulinariki kot tudi v tradicionalni medicini dragocena rastlina z zanimivo zgodovino in ลกtevilnimi uporabnimi lastnostmi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite