Blitva in krompir sta priloga, ki se najbolje poda k vsem vrstam rib, pa naj bodo pripravljene na žaru, cvrte ali v pečici.
Sestavine
- 0,5 kg sveže blitve
- 0,5 kg krompirja
- 4 stroki česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke, ga damo v posodo in zalijemo z vodo, ki jo posolimo z eno žličko soli. Vode mora biti dovolj, ker bomo z njo zalivali tudi blitvo.
2Blitvo operemo in narežemo na manjše kose. V večji ponvi segrejemo oljčno olje, na njem na hitro popražimo nasekljan česen in ko ta zadiši, dodamo narezano blitvo. Dobro premešamo, zalijmo z eno zajemalko vode, v kateri se kuha krompir, malo posolimo, pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo, dokler krompir ni kuhan, kar traja nekje 10-15 minut. Vmes večkrat premešamo in če je premalo tekočine, dodamo še malo krompirjeve vode.
3Kuhan krompir odcedimo (nekaj vode prihranimo), stresemo ga k blitvi, popopramo in dobro premešamo. Poskusimo, če je dovolj slano. Dušimo še minuto ali dve. Če je presuho, dodamo še malo vode, v kateri se je kuhal krompir. Postrežemo takoj.