Tortica za vse sladokusce, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Sestavine za čokoladno presno tortico
Biskvit
- 175 g temne čololade z vsaj 50 % kakavovih delcev
- 115 g dobrega masla
- 150 g sladkorja
- 0,25 žličke soli
- 1 žlička vaniljeve arome (burbonska vanilja)
- 3 jajca
- 50 g kakava
Čokoladni preliv
- 175 g čokoladne kuverture
- 120 ml sladke smetane (lahko tudi smetane za kuhanje)
Postopek
1Pečico segrejemo na 190° C. Uporabimo približno 20 centimetrski pekač za torte s snemljivim spodnjim delom. Pekač dobro namastimo z maslom. Za spodnji del lahko uporabite tudi peki papir. Da se bo lepo prilegal, ga pred tem nekoliko zmočite.
2V stekleno skledo nalomimo temno čokolado, dodamo maslo in oboje stopimo nad vodno kopeljo. V čokoladno zmes vmešamo še sladkor (količino sladkorja lahko tudi zmanjšate, ne bo nič narobe), sol in vaniljo. Na koncu na hitro v maso vmešamo še stepena jajca in kakav. Zmes vlijemo v pekač in pečemo v segreti pečici 25 minut.
3Pečen biskvit najprej nekaj minut hladimo v pekaču, nato pa odstranimo še obod in ga na ravni površini obrnjenega z dnom navzgor popolnoma ohladimo. Ohlajen bisvit prerežemo na pol (za to lahko uporabimo sukanec). Spodnji del namažemo z marelično marmelado in nanj postavimo drugo polovico biskvita.
4Čokoladno kuverturo na drobno naribamo (oziroma nasekljamo). V kozici segrejemo smetano (pazimo, da ne zavre) in z njo prelijemo naribano (nasekljano) čokolado. Počakamo nekaj trenutkov, potem pa dobro premešamo (v čokoladni preliv lahko dodamo še kakšen dodatek za bolj zanimiv okus, npr. malo vanilje ali kakšne druge arome, limone, pomaranče …). Zmes prelijemo po biskvitu in jo lepo oblikujemo. Po želji lahko torto tudi okrasimo.
5Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se strdi.