Ajdove slane palačinke, “galette bretonne”, izvirajo iz francoske Bretanije, kjer palačinke najpogosteje napolnijo z jajcem, šunko in sirom.
Obstajajo pa tudi drugačne različice, ko jim dodajo razno zelenjavo, popražene gobice ali jih nadevajo z dimljenim lososom. Uporabimo torej katerekoli sestavine, ki so nam všeč in si naredimo svojo različico.
Sestavine za ajdove palačinke z jajcem, slanino in mlado špinačo
Palačinke
- 200 g ajdove moke
- 350 ml vode
- 1 jajce
- sol
- maslo ali olje za peko
Nadev
- 4 jajca
- pest svežih listov mlade špinače
- nariban sir
- slanina
- maslo
Postopek
1Slanino popečemo na vroči ponvi. Sestavine za palačinke z metlico zmešamo v testo. Vročo ponev namažemo z maslom ali oljem in vlijemo maso za palačinke, razlijemo po ponvi in spečemo z ene strani.
2Palačinko obrnemo in nanjo razbijemo eno jajce. Beljak z vilicami razmažemo po palačinki, rumenjak pustimo na sredini. Ko se beljak speče in postane bel, ga potresemo s sirom, dodamo mlado špinačo in popečeno slanino. Popramo in po potrebi solimo.
3Vogale palačinke zavihamo navznoter, da naredimo kvadrat, rumenjak mora ostati nepokrit. Dele palačink, ki smo jih zavihali, namažemo s stopljenim maslo, damo na krožnik in postrežemo.
4Postopek ponovimo tolikokrat, kolikor teh odličnih palačink želimo pojesti. Iz mase, ki nam je ostala, spečemo palačinke, ki jih lahko za večerjo namažemo z domačo marmelado in pojemo.