Ajdove palačinke z jajcem, slanino in mlado špinačo

Znam svetuje

Ajdove slane palačinke, “galette bretonne”, izvirajo iz francoske Bretanije, kjer palačinke najpogosteje napolnijo z jajcem, šunko in sirom.

Obstajajo pa tudi drugačne različice, ko jim dodajo razno zelenjavo, popražene gobice ali jih nadevajo z dimljenim lososom. Uporabimo torej katerekoli sestavine, ki so nam všeč in si naredimo svojo različico.

Sestavine za ajdove palačinke z jajcem, slanino in mlado špinačo

Palačinke

  • 200 g ajdove moke
  • 350 ml vode
  • 1 jajce
  • sol
  • maslo ali olje za peko

Nadev

  • 4 jajca
  • pest svežih listov mlade špinače
  • nariban sir
  • slanina
  • maslo

Postopek

1Slanino popečemo na vroči ponvi. Sestavine za palačinke z metlico zmešamo v testo. Vročo ponev namažemo z maslom ali oljem in vlijemo maso za palačinke, razlijemo po ponvi in spečemo z ene strani.

2Palačinko obrnemo in nanjo razbijemo eno jajce. Beljak z vilicami razmažemo po palačinki, rumenjak pustimo na sredini. Ko se beljak speče in postane bel, ga potresemo s sirom, dodamo mlado špinačo in popečeno slanino. Popramo in po potrebi solimo.

3Vogale palačinke zavihamo navznoter, da naredimo kvadrat, rumenjak mora ostati nepokrit. Dele palačink, ki smo jih zavihali, namažemo s stopljenim maslo, damo na krožnik in postrežemo.

4Postopek ponovimo tolikokrat, kolikor teh odličnih palačink želimo pojesti. Iz mase, ki nam je ostala, spečemo palačinke, ki jih lahko za večerjo namažemo z domačo marmelado in pojemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite