Bezgov sirup

Znam svetuje

Bezgov sirup je narejen iz cvetov bezga (Sambucus nigra). Cvetove nabiramo spomladi, ko so v polnem cvatu.

Sirup pripravljamo tako, da cvetove namoฤimo v sladkorni sirup in jih pustimo nekaj ฤasa, da se aromatiฤne sestavine cvetov prenesejo v tekoฤino.

Bezgov sirup ima prijeten okus in pogosto se uporablja kot dodatek razliฤnim napitkom, kot so ฤaji, limonade, koktajli, ali pa kot preliv za sladice.

Prav tako mu pripisujejo nekatera zdravilna lastnost in ga tradicionalno uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za lajลกanje simptomov prehlade in gripe.

Sestavine za bezgov sirup

  • 30 bezgovih cvetov
  • 30 g citronske kisline
  • 3 bio limone
  • 1 pomaranฤa
  • 3 kg sladkorja
  • 3 litre vode

Postopek

1Vodo prekuhamo in ohladimo. Operemo limone in pomaranฤo. V ohlajeno vodo namoฤimo neoprane bezgove cvetove (ne ลพelimo, da bi pod vodo oprali cvetni prah in izgubili aromo). Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Vmes veฤkrat premeลกamo.

2Po 24 urah iztisnemo limone in pomaranฤo v tekoฤino. Tekoฤino precedimo skozi gazo ali gosto cedilo in primeลกamo sladkor ter citronko. Poฤakamo, da se sladkor stopi, med tem veฤkrat premeลกamo.

3Ko je sladkor raztopljen, sirup segrejemo na 70 ยฐC in prelijemo v predhodno ogrete steklenice.

4Steklenice zapremo z zamaลกki. Shranimo v temen in hladen prostor, da bezgov sirup zdrลพi dlje ฤasa.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite