Bezgov sirup je narejen iz cvetov bezga (Sambucus nigra). Cvetove nabiramo spomladi, ko so v polnem cvatu.
Sirup pripravljamo tako, da cvetove namoฤimo v sladkorni sirup in jih pustimo nekaj ฤasa, da se aromatiฤne sestavine cvetov prenesejo v tekoฤino.
Bezgov sirup ima prijeten okus in pogosto se uporablja kot dodatek razliฤnim napitkom, kot so ฤaji, limonade, koktajli, ali pa kot preliv za sladice.
Prav tako mu pripisujejo nekatera zdravilna lastnost in ga tradicionalno uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za lajลกanje simptomov prehlade in gripe.
Sestavine za bezgov sirup
- 30 bezgovih cvetov
- 30 g citronske kisline
- 3 bio limone
- 1 pomaranฤa
- 3 kg sladkorja
- 3 litre vode
Postopek
1Vodo prekuhamo in ohladimo. Operemo limone in pomaranฤo. V ohlajeno vodo namoฤimo neoprane bezgove cvetove (ne ลพelimo, da bi pod vodo oprali cvetni prah in izgubili aromo). Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Vmes veฤkrat premeลกamo.
2Po 24 urah iztisnemo limone in pomaranฤo v tekoฤino. Tekoฤino precedimo skozi gazo ali gosto cedilo in primeลกamo sladkor ter citronko. Poฤakamo, da se sladkor stopi, med tem veฤkrat premeลกamo.
3Ko je sladkor raztopljen, sirup segrejemo na 70 ยฐC in prelijemo v predhodno ogrete steklenice.
4Steklenice zapremo z zamaลกki. Shranimo v temen in hladen prostor, da bezgov sirup zdrลพi dlje ฤasa.
Najboljลกi sirup. Vedno pobirajte 3 dni po deลพju, da dobijo cvetovi nazaj aromo.
Tega res ne smemo pozabiti, hvala za vaลก komentar!