Hrustljavi zdrobovi ocvrtki, znani tudi kot gresovi kroketi, so jed, ki jo obožujejo vsi – še posebej otroci. Mehka sredica iz kuhanega zdroba, obdana z zlato hrustljavo skorjico, se odlično poda k mesnim ali zelenjavnim omakam, lahko pa jih postrežete tudi kot prilogo k pečenemu mesu ali kot samostojno jed. Priprava je preprosta, rezultat pa vedno navduši.
Sestavine za hrustljave zdrobove ocvrtke (gresovi kroketi)
- 500 ml mleka
- 60 g masla
- 1 čajna žlička soli
- 250 g pšeničnega zdroba (lahko tudi koruzni zdrob)
- 2 jajci
- 2 žlici krušnih drobtin
- olje za cvrtje
Postopek
1V kozici zavrite mleko skupaj z maslom in soljo. Ko mleko zavre, ob stalnem mešanju počasi vsujte zdrob in ga kuhajte 3–4 minute, dokler se ne zgosti.
2Posodo odstavite z ognja in pustite, da se zdrob ohladi do mlačnega.
3V mlačen zdrob vmešajte jajci in zmes dobro pregnetite z rokami ali kuhinjskim robotom, da dobite voljno testo, ki se ne lepi.
4Odrežite manjši kos testa, ga z dlanmi zvaljajte v svaljek in narežite na poljubno velike koščke. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega testa.
5Vsak košček povaljajte v krušnih drobtinah, da dobite enakomeren premaz.
6V ponvi segrejte olje na približno 170 °C. Če nimate termometra, pomočite ročaj lesene kuhalnice v olje – ko se okoli njega začnejo delati mehurčki, je olje dovolj segreto. Krokete cvrite 2–3 minute na vsaki strani, da postanejo zlato rjavi.
7Ocvrtke odcedite na papirnatih brisačkah in postrezite še tople, samostojno ali kot prilogo.