Čufti s pire krompirjem so priljubljena domača jed, ki jo imajo radi prav vsi – od najmlajših do najstarejših. Mehke, sočne mesne kroglice v okusni paradižnikovi omaki se popolno ujemajo s kremastim pire krompirjem. Idealna izbira za kosilo, ki bo vedno navdušila.
Sestavine za čufte v paradižnikovi omaki s pire krompirjem
Za čufte
- 500 g mletega mešanega mesa
- 1 srednje velika čebula (drobno sesekljana)
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 1 jajce
- 3 žlice krušnih drobtin
- sol
- poper
- peteršilj po okusu
- olje za praženje
Za omako
- 500 ml paradižnikove mezge
- 2 žlici moke
- 2 žlici olja
- 400 ml vode ali jušne osnove
- 1 čajna žlička sladkorja
- sol
- poper
- lovorjev list
Za pire krompir
- 1 kg krompirja
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- sol
Postopek
1V večji posodi zmešajte mleto meso, drobno sesekljano čebulo in česen, jajce, drobtine, nasekljan peteršilj ter začimbe. Vse sestavine dobro pregnetite, da dobite enakomerno maso.
2Iz pripravljene mase oblikujte manjše, enakomerno velike kroglice, velike približno kot oreh. Pomagajte si z navlaženimi rokami, da se vam masa ne bo lepila na dlani.
3V večji ponvi segrejte olje in vanj položite mesne kroglice. Na zmernem ognju jih popražite z vseh strani, da dobijo lepo zlato-rjavo barvo. Nato jih odstranite iz ponve in začasno odložite na krožnik.
4V isti ponvi, kjer ste pražili čufte, segrejte olje in dodajte moko. Med mešanjem moko rahlo prepražite, da postane svetlo rumena (približno 1-2 minuti).
5K prepraženi moki počasi prilijte paradižnikovo mezgo in vodo ali jušno osnovo. Mešajte, da ne nastanejo grudice. Nato omaki dodajte sladkor, sol, poper in lovorjev list.
6Omako na zmernem ognju kuhajte približno 10 minut, da se rahlo zgosti in razvije bogat okus. Po potrebi okus dodatno prilagodite z začimbami.
7Ocvrte čufte položite nazaj v pripravljeno omako. Vse skupaj kuhajte še dodatnih 15 minut na srednjem ognju, da čufti postanejo sočni in prepojeni z omako.
8Medtem krompir olupite, narežite na manjše koščke in ga skuhajte v osoljeni vodi. Ko je kuhan, ga odcedite in dobro pretlačite. Dodajte toplo mleko, maslo in po potrebi še sol ter zmešajte v gladek, kremast pire.
9Čufte postrezite vroče, skupaj s pripravljenim kremastim pire krompirjem. Po vrhu jed okrasite s sveže nasekljanim peteršiljem.
Nasvet
Če želite še posebej mehke in sočne čufte, mesni masi dodajte žlico kisle smetane ali naribanega sira. Omaka bo še bolj okusna, če ji na koncu dodate ščepec origana ali bazilike. Če imate radi bolj gladek pire krompir, ga pretlačite skozi fino cedilo ali uporabite palični mešalnik. Čufte lahko brez težav pripravite tudi vnaprej in jih pred postrežbo le pogrejete.