Ta čudovita sladica združuje zdravstvene koristi chia semen s sladkostjo borovnic, vse skupaj na enostavni presni osnovi.
Sestavine za presno vegansko borovničevo pito s chia semeni
Za osnovo
- 1 1/2 skodelice mletih mandljev
- 1/4 skodelice datljev
- 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
Za borovničevo chia plast
- 1 1/2 skodelice borovnic (sveže ali zamrznjene)
- 1 skodelica kokosovega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
- 1/4 skodelice chia semen
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa ali medu (po okusu)
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
- 1 žlica limoninega soka
- sol
Postopek
1V srednji posodi zmešaj mlete mandlje in datlje. Mešanico trdno pritisni na dno 23 cm tortnega modela s snemljivim obodom. Postavi osnovo v hladilnik, da se strdi, medtem ko pripravljaš nadev.
2V mešalniku ali multipraktiku zmešaj borovnice, kokosovo mleko, javorjev sirup, vanilijo, limonin sok in sol, dokler ne dobiš gladke zmesi.
3Zmes prelij v posodo in vmešaj chia semena, dokler se enakomerno ne porazdelijo. Mešanico pusti stati 5-10 minut, občasno premešaj, da chia semena vpijejo tekočino in se zgostijo.
4Ko se borovničeva chia plast zgosti, jo prelij čez ohlajeno osnovo v tortnem modelu. Površino zgladi s spatulo.
5Pito postavi v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč, da se nadev popolnoma strdi.
6Okrasite pito s svežimi borovnicami, robidami in užitnimi cvetovi za čudovito dekoracijo.