Janko je bil navduลกen nad pravimi napolitanskimi picami. Rad jih je pekel, ลกe rajลกi jedel, vendar je dolgo ฤasa iskal pravo paradiลพnikovo mezgo, ki bi bila kvalitetna in sladkega okusa. Ker je na trลพiลกฤu ni naลกel, se je odloฤil, da jo bo pridelal sam. Mladeniฤ se je izobrazil o kmetijstvu, najel kmetijsko zemljiลกฤe in posadil svoje prve San Marzano paradiลพnike.
Ta posebna vrsta paradiลพnikov, znana po svoji bogati in sladki aromi, je idealna za pripravo avtentiฤne napolitanske pizze. V tem receptu bomo zdruลพili Jankovo strast do pic in njegov trud pri pridelavi najboljลกe paradiลพnikove omake, da boste lahko uลพivali v popolni napolitanski pici kar doma.
Sestavine za napolitansko pizzo (margherita)
Testo
- 1000 g moke (tip 00)
- 700 ml hladne vode
- 16 g soli
- 4 g pivskega kvasa
Nadev
- 180 g paradiลพnikove mezge Istrijanko
- 100 g mocarele
- sol
- sveลพa bazilika
- oljฤno olje
Postopek
1V hladni vodi raztopimo sol, dodamo kvas in ga dobro premeลกamo. Poฤasi dodajamo moko, meลกamo ter zamesimo voljno testo. Testo poloลพimo v rahlo pomokano posodo in ga pustimo poฤivati v hladilniku od 12 do 24 ur.
2Pekaฤ premaลพemo z oljฤnim oljem, testo vzamemo iz hladilnika in ga raztegnemo z rokami. Peฤico segrejemo na vsaj 250 ยฐC. Testo premaลพemo s paradiลพnikovo mezgo Istrijanko in po okusu dosolimo.
3Pizzo peฤemo v segreti peฤici pribliลพno 20 minut, dokler testo ni zlato zapeฤeno. Nato jo vzamemo iz peฤice in dodamo sveลพo baziliko, raztrgano mocarelo in pokapamo z oljฤnim oljem.
4Pizzo vrnemo v peฤico in peฤemo ลกe pribliลพno 5 minut, da se mocarela rahlo stopi. Pizzo vzamemo iz peฤice in jo postreลพemo toplo, da ohranimo sveลพ okus bazilike in mocarele.