Kruhova rolada je tisti recept, ki nas reลกi, ko ostane kruh, a ga ne ลพelimo zavreฤi. Iz preprostih sestavin, ki jih ima skoraj vsak doma, nastane nekaj neverjetno okusnega โ mehka, diลกeฤa rolada s panceto, zeliลกฤi in ฤebulo. Je preprosta, a hkrati tako dobra, da si zasluลพi mesto na nedeljni mizi. Odliฤna je kot samostojna jed ali kot priloga โ ลกe posebej z gobovo ali pikantno omako.
Sestavine za kruhovo rolado (za 4 osebe)
- 400 g starega kruha ali ลพemelj
- 2 ฤebuli
- 1 jajce
- 100 g pancete
- 50 g masla
- 2,5 dl mleka
- 1/2 lonฤka kisle smetane
- ลกopek sesekljanega peterลกilja
- 1 ลพliฤka timijana
- sol
- poper
- 1 ลพlica drobtin
- moka po potrebi
Postopek
1Kruh nareลพemo na kocke in ga prelijemo z meลกanico mleka, jajca in kisle smetane. Dobro premeลกamo in pustimo stati 10โ15 minut, da se kruh napoji.
2Na ponvi popraลพimo panceto, da postane hrustljava. Nato dodamo maslo in nasekljano ฤebulo. Ko se zmehฤa, primeลกamo timijan in peterลกilj. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
3Zeliลกฤno meลกanico vmeลกamo h kruhu. Po potrebi dodamo drobtine, da dobimo rahlo, a kompaktno maso. ฤe je pregosta, dodamo ลกe malo mleka.
4Na pomokan prtiฤek razgrnemo maso, jo oblikujemo v rolado in tesno zavijemo. Poveลพemo z vrvico in kuhamo v osoljenem kropu pribliลพno 30 minut.
5Kuhano rolado odvijemo, nareลพemo na rezine in ponudimo toplo โ sama po sebi ali z gobovo omako.
Nasveti za popolno kruhovo rolado
โข Uporabite meลกanico belega in polnozrnatega kruha za bogatejลกi okus.
โข ฤe ลพelite bolj aromatiฤno razliฤico, dodajte malo naribanega sira ali muลกkatnega oreลกฤka.
โข Namesto kuhanja jo lahko tudi zapeฤete v peฤici 20 minut pri 190 ยฐC โ postane rahlo hrustljava zunaj in mehka znotraj.
โข Odliฤna je s gobovo omako ali svinjskim filejem v omaki.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo lahko hranimo kruhovo rolado?
V hladilniku se ohrani 2โ3 dni. Najbolje jo je pogreti na sopari ali v peฤici, da ostane mehka.
Ali lahko uporabim brezmesno razliฤico?
Seveda. Panceto nadomestite z duลกeno zelenjavo, npr. z gobami ali naribano buฤko โ okus ostane bogat, jed pa postane lahkotnejลกa.
Kako prepreฤiti, da se rolada razpade?
Kljuฤno je, da kruh dobro vpije tekoฤino in da maso zmerno stisnete. ฤe je premehka, dodajte drobtine, ฤe pretrda โ malo mleka.