Kruhova rolada – recept za porabo starega kruha

Znam svetuje

Kruhova rolada je tisti recept, ki nas reลกi, ko ostane kruh, a ga ne ลพelimo zavreฤi. Iz preprostih sestavin, ki jih ima skoraj vsak doma, nastane nekaj neverjetno okusnega โ€“ mehka, diลกeฤa rolada s panceto, zeliลกฤi in ฤebulo. Je preprosta, a hkrati tako dobra, da si zasluลพi mesto na nedeljni mizi. Odliฤna je kot samostojna jed ali kot priloga โ€“ ลกe posebej z gobovo ali pikantno omako.

Sestavine za kruhovo rolado (za 4 osebe)

  • 400 g starega kruha ali ลพemelj
  • 2 ฤebuli
  • 1 jajce
  • 100 g pancete
  • 50 g masla
  • 2,5 dl mleka
  • 1/2 lonฤka kisle smetane
  • ลกopek sesekljanega peterลกilja
  • 1 ลพliฤka timijana
  • sol
  • poper
  • 1 ลพlica drobtin
  • moka po potrebi

Postopek

1Kruh nareลพemo na kocke in ga prelijemo z meลกanico mleka, jajca in kisle smetane. Dobro premeลกamo in pustimo stati 10โ€“15 minut, da se kruh napoji.

2Na ponvi popraลพimo panceto, da postane hrustljava. Nato dodamo maslo in nasekljano ฤebulo. Ko se zmehฤa, primeลกamo timijan in peterลกilj. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

3Zeliลกฤno meลกanico vmeลกamo h kruhu. Po potrebi dodamo drobtine, da dobimo rahlo, a kompaktno maso. ฤŒe je pregosta, dodamo ลกe malo mleka.

4Na pomokan prtiฤek razgrnemo maso, jo oblikujemo v rolado in tesno zavijemo. Poveลพemo z vrvico in kuhamo v osoljenem kropu pribliลพno 30 minut.

5Kuhano rolado odvijemo, nareลพemo na rezine in ponudimo toplo โ€“ sama po sebi ali z gobovo omako.

Nasveti za popolno kruhovo rolado

โ€ข Uporabite meลกanico belega in polnozrnatega kruha za bogatejลกi okus.
โ€ข ฤŒe ลพelite bolj aromatiฤno razliฤico, dodajte malo naribanega sira ali muลกkatnega oreลกฤka.
โ€ข Namesto kuhanja jo lahko tudi zapeฤete v peฤici 20 minut pri 190 ยฐC โ€“ postane rahlo hrustljava zunaj in mehka znotraj.
โ€ข Odliฤna je s gobovo omako ali svinjskim filejem v omaki.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako dolgo lahko hranimo kruhovo rolado?

V hladilniku se ohrani 2โ€“3 dni. Najbolje jo je pogreti na sopari ali v peฤici, da ostane mehka.

Ali lahko uporabim brezmesno razliฤico?

Seveda. Panceto nadomestite z duลกeno zelenjavo, npr. z gobami ali naribano buฤko โ€“ okus ostane bogat, jed pa postane lahkotnejลกa.

Kako prepreฤiti, da se rolada razpade?

Kljuฤno je, da kruh dobro vpije tekoฤino in da maso zmerno stisnete. ฤŒe je premehka, dodajte drobtine, ฤe pretrda โ€“ malo mleka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite