Piščančje perutničke iz pečice

Znam svetuje

Piščančje perutničke iz pečice so odlične in ob njih se vam bodo cedile sline.

Piščančje perutničke iz pečice in njihov okus

Piščančje perutničke iz pečice s to začimbno mešanico imajo bogat in harmoničen okus. Mleta sladka paprika dodaja rahlo sladkasto noto, medtem ko česen v prahu in čili dodata pikantnost in intenzivnost okusa. Kurkuma doprinese subtilno začinjenost in prijetno rumeno barvo mesu.

Sveži timijan in majaron prispevata zeliščno aromo, ki se lepo prepleta s česnom. Oljčno olje omogoča, da se začimbe in okusi dobro prenesejo na piščančje meso, kar ustvari sočno in nežno teksturo.

Hranila, ki jih vsebuje jed

Recept za piščančje perutničke iz pečice vsebuje različna hranila iz sestavin. Spodaj so nekatera ključna hranila, ki jih vsebuje recept:

  1. Beljakovine: Glavni vir beljakovin je piščančje meso, ki je bogato s tem hranilom, ključnim za obnovo tkiv in mišično rast.
  2. Ogljikovi hidrati: Ogljikove hidrate prispevajo začimbe in zelišča, kot so kurkuma, sladka paprika in česen v prahu.
  3. Maščobe: Maščobe vključujejo oljčno olje, ki prispeva zdrave maščobe, pomembne za energijo in absorpcijo vitaminov.
  4. Vlaknine: Česen in zelišča lahko vsebujejo nekaj vlaknin, ki so pomembne za prebavo.
  5. Minerali: Vključujejo minerale, kot so natrij, kalij, kalcij in fosfor, ki so bistveni za delovanje telesa.
  6. Vitamini: Kurkuma in česen lahko prispevata nekatere vitamine, kot sta vitamin C in vitamin K.
  7. Antioksidanti: Začimbe, kot je kurkuma, vsebujejo antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami.

Prehranska vrednost piščančjih perutničk iz pečice

Spodaj je približna ocena prehranskih vrednosti na 100 gramov pripravljene jedi:

  • Energijska vrednost: Približno 200-250 kcal
  • Beljakovine: Približno 20-25 g
  • Maščobe: Približno 12-15 g
    • Nasičene maščobe: Približno 2-3 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 5-10 g
    • Sladkorji: Približno 1-2 g
  • Vlaknine: Približno 1-2 g
  • Sol: Približno 300-400 mg

Piščančje perutničke iz pečice so razmeroma nizkokalorična jed z zmerno količino beljakovin in maščob, obogatena z antioksidanti iz začimb ter esencialnimi minerali, ki zagotavljajo uravnotežen obrok. Vključitev zelišč dodaja aromatične note in pozitivno vpliva na prebavni sistem.

Sestavine za piščančje perutničke iz pečice

  • 12 piščančjih perutničk
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/4 žličke sode bikarbone ali škroba
  • 2 stroka česna
  • čili v prahu (po okusu)
  • vejica svežega timijana
  • vejica svežega majarona
  • sol
  • poper
  • 1/2 dcl oljčnega olja

Postopek

1Perutničke dobro operemo in osušimo s papirnato brisačko. Med obema deloma perutničkam lahko s škarjami prerežemo kožo, tako nam med peko ne bodo lezle skupaj.

2Vse suhe začimbe in sodo bikarbono, razen soli, zmešamo v posodici. Perutničke damo v čisto vrečko, dodamo olupljen česen, sveže in suhe začimbe ter oljčno olje. Vrečko zapremo in začimbe dobro vtremo v perutničke. Nato jo zavežemo – pomembno je, da iztisnemo čim več zraka. Damo jih v hladilnik do naslednjega dne.

3Pladenj (izberemo takega, ki nam stoji na vodilih pečice) obložimo z aluminijasto folijo in nanj postavimo rešetko iz pečice. Perutničke vzamemo iz hladilnika, jih solimo in razporedimo po rešetki, tako da se ne prekrivajo.

4Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200°C približno 45 minut in jih na polovici časa pečenja obrnemo. Preden jih vzamemo iz pečice, preverimo, če so na najdebelejšem delu pri kosti pečene.

Nasvet

Ker bomo perutničke pekli na rešetki, bo vsa odvečna maščoba in tekočina odtekala na pladenj, zaradi tega se bodo bolj zapekle, bodo manj mastne in bolj hrustljave. Tudi soda bikarbona ali škrob, ki smo ga dodali v mešanico začimb, bosta poskrbela za večjo hrustljavost.

Za še več pekočnosti lahko zraven postrežemo še s pikantno omako.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite