Nutelina torta

Znam svetuje

Je kaj boljšega kot Nutelina torta? Skoraj, da ne. Res je sladka, vendar ne pretirano. Privoščimo si jo vsaj občasno.

Nutelina torta in njen okus

Nutelina torta združuje bogat biskvit s slastnim nadevom, kar ustvari okusno sladico. Biskvit je sladek in mehak, nutela pa prispeva k bogastvu in intenzivnosti okusa, saj vsebuje lešnike in kakav. Zaradi sladke smetane je nadev kremast, sladkost torte pa uravnotežena.

Prehranska vrednost recepta

Spodaj je približna ocena prehranske vrednosti na 100 gramov torte:

  • Energijska vrednost: Približno 300-350 kcal
  • Beljakovine: Približno 5-8 g
  • Maščobe: Približno 20-25 g
    • Nasičene maščobe: Približno 8-12 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 25-30 g
    • Sladkorji: Približno 15-20 g
  • Vlaknine: Približno 1-2 g
  • Sol: Približno 50-100 mg

Nutelina torta je sladka poslastica z zmerno vsebnostjo beljakovin in vlaknin ter večjo vsebnostjo maščob in ogljikovih hidratov. Vsebnost sladkorja je relativno visoka zaradi dodatka nutele in sladkorja v biskvitu.

Sestavine za nutelino torto

Biskvit

  • 6 jajc
  • 12 dag sladkorja
  • 18 dag moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 žlic nutele
  • 2 dcl vode
  • 5 žlic sladkorja

Nadev

  • 0,5 l sladke smetane
  • 5 žlic nutele

Postopek

1Jajca ločimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Beljake z drugo polovico sladkorja stolčemo v trd sneg. V rumenjake vmešamo nutelo, dodamo tretjino snega, nežno premešamo. Nato počasi dodajamo moko, ki smo jo presejali in ji dodali pecilni prašek. Na koncu dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj.

2Pečemo pri predogreti pečici na 180°C približno pol ure. Ko je torta pečena in ohlajena, jo razrežemo na 3 plasti.

3Stolčemo sladko smetano in ji dodamo pet žlic nutele. Ne priporočamo večje količine nutele, ker se sicer zgornja plast torte ne bo strdila.

4V lončku zavremo vodo, ki smo ji dodali sladkor (če je ne bodo jedli otroci, lahko tudi žlico ali dve ruma), nato jo ohladimo in z njo navlažimo vsako plast torte posebej.

5Vsako plast torte namažemo s tretjino kreme. Ko se krema strdi (po vsaj 5 urah v hladilniku), torto okrasimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite