Gobova omaka z rdečim vinom

Znam svetuje

Gobova omaka z rdečim vinom je okusna in bogata,  je popolna priloga k različnim jedem, kot so testenine, riž ali meso. Posebej odlično se poda k lepo zapečenemu bifteku.

S svežimi ali zamrznjenimi gobami, aromatično čebulo in česnom ter bogato jušno osnovo, obogateno s polnim okusom rdečega vina, ta omaka ponuja pravo gastronomsko doživetje.

Sestavine za gobovo omako z rdečim vinom

  • 400 g svežih ali zamrznjenih gob
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 2 vejici svežega timijana
  • 150 ml suhega rdečega vina
  • 150 ml jušne osnove
  • 100 ml smetane za kuhanje (po želji)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1Gobice temeljito očistimo in narežemo. Zamrznjenih ni potrebno odmrzovati, uporabimo kar take.

2Če imamo tudi kaj suhih gob, jih za nekaj minut namočimo v vreli vodi. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.

3V večji ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja, na njem cvremo čebulo dokler ne postekleni (približno 4 minute), nato dodamo česen, ko ta zadiši pa še očiščene in narezane gobe. Posolimo in popopramo po okusu.

4Dušimo 10 minut, da izhlapi vsa tekočina, ki so jo spustile gobe, nato zalijemo z rdečim vinom (če imamo tudi suhe jurčke, jih tu dodamo, skupaj z vodo, v kateri so se namakali)  in kuhamo še 5 minut, da izhlapi ves alkohol.

5Prilijemo še jušno  osnovo, pustimo da zavre, nato zmanjšamo temperaturo  in kuhamo še 10-15  minut, da se omaka zgosti.

6Če želimo lahko omaki dodamo še smetano za kuhanje (100 ml) da se omaki dodamo kremno strukturo.

7Potresemo z vejicami  timijana, če ga nimamo, uporabimo drobnjak ali peteršilj in takoj postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite