Ocvrti koprivni listi, ki jih lahko jemo tako sladke kot slane, so okusen prigrizek ali kar veฤerja. Koprive so polne vitaminov in to je odliฤen naฤin, da v svojo prehrano vkljuฤite veฤ zelenjave in jo priljubite tudi najmlajลกim ฤlanom.
Pomlad je pravi ฤas za nabiranje kopriv. Enostavno jih je prepoznati in rastejo v izobilju. Vendar je treba upoลกtevati nekaj stvari. Pri nabiranju kopriv nosite rokavice, saj ob dotiku peฤejo. Izberite zgornje tri do ลกtiri liste vsake rastline, tako bodo manj grenke.
Kopriv ne nabirajte v bliลพini cest ali onesnaลพenih obmoฤij, saj rastline absorbirajo ลกkodljiv duลกik iz zemlje in zraka.ย Ne pozabite uporabiti rokavic in/ali ลกkarij, ko nabirate koprive.ย
Sestavine za ocvrte koprivne liste
- 250 g mladih koprivnih listov – pribliลพno
- 125 g bele moke
- 1 ฤajna ลพliฤka pecilnega praลกka
- 1/4 ฤajne ลพliฤke soli
- 200 ml mleka
- 1 veliko jajce
- 30 g stopljenega masla
- olje za cvrtje
Postopek
1V veliki skledi zmeลกamo moko, pecilni praลกek in sol. Dodamo mleko, jajce in stopljeno maslo ter dobro premeลกamo, da dobimo gladko testo. Testo mora biti nekoliko bolj gosto od tistega za palaฤinke. Testo pustimo poฤivati 20-30 minut, da moka nabrekne.
2Medtem na hitro blanลกiramo koprive. V velikem loncu zavremo vodo, dodamo oprane koprive in jih pustimo vreti 10 do 20 sekund. Koprive odcedimo in jih oplaknemo s hladno vodo. Stresemo jih na papirnato brisaฤko in dobro osuลกimo.
3V veฤjo ponev nalijemo olje za cvrtje, tega mora biti dovolj, da listi koprive plavajo v njem. Segrejemo ga do temperature pribliลพno 170ยฐC, kar preverimo tako, da v olje pomoฤimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje zaฤnejo delati mehurฤki, je temperatura prava.
4Vsak vrลกiฤek oziroma list koprive potopimo v maso za palaฤinke in poloลพimo v segreto olje.
5V ponev jih damo toliko, da se ne dotikajo med seboj, temveฤ lepo plavajo v njem.
6Cvremo pribliลพno 3 minute, dokler ne dobijo lepe, zlato rumene barve, nato liste obrnemo in cvremo 2 minuti ลกe na drugi strani.
7Cvrte liste odlagamo na papirnato brisaฤko, da vpije odveฤno olje. Postreลพemo jih takoj.
8Ocvrte koprivine liste lahko ponudimo s poljubno marmelado, odliฤna je brusniฤna ali mareliฤna, prav tako jih lahko jemo s kakลกno slano omako, recimo jogurtovo. Tako lahko z eno jedjo zadovoljimo veฤ okusov, tiste ki imajo radi bolj sladko ali one, ki prisegajo na slane jedi.