Ocvrti koprivni listi

Znam svetuje

Ocvrti koprivni listi, ki jih lahko jemo tako sladke kot slane, so okusen prigrizek ali kar veฤerja. Koprive so polne vitaminov in to je odliฤen naฤin, da v svojo prehrano vkljuฤite veฤ zelenjave in jo priljubite tudi najmlajลกim ฤlanom.

Pomlad je pravi ฤas za nabiranje kopriv.  Enostavno jih je prepoznati in rastejo v izobilju. Vendar je treba upoลกtevati nekaj stvari. Pri nabiranju kopriv nosite rokavice, saj ob dotiku peฤejo. Izberite zgornje tri do ลกtiri liste vsake rastline, tako bodo manj grenke.  

Kopriv ne nabirajte v bliลพini cest ali onesnaลพenih obmoฤij, saj rastline absorbirajo ลกkodljiv duลกik iz zemlje in zraka.ย Ne pozabite uporabiti rokavic in/ali ลกkarij, ko nabirate koprive.ย 

Sestavine za ocvrte koprivne liste

  • 250 g mladih koprivnih  listov – pribliลพno
  • 125 g bele moke
  • 1 ฤajna ลพliฤka pecilnega praลกka
  • 1/4 ฤajne ลพliฤke soli
  • 200 ml mleka
  • 1 veliko jajce
  • 30 g stopljenega masla
  • olje za cvrtje

Postopek

1V veliki skledi zmeลกamo moko, pecilni praลกek in sol. Dodamo mleko, jajce in stopljeno maslo ter dobro premeลกamo, da dobimo gladko testo. Testo mora biti nekoliko bolj gosto od tistega za palaฤinke. Testo pustimo poฤivati 20-30 minut, da moka nabrekne.

2Medtem na hitro blanลกiramo koprive. V velikem loncu zavremo vodo, dodamo oprane koprive in jih pustimo vreti 10 do 20 sekund. Koprive odcedimo in jih oplaknemo s hladno vodo. Stresemo jih na papirnato brisaฤko in dobro osuลกimo.

3V veฤjo ponev nalijemo olje za cvrtje, tega mora biti dovolj, da listi koprive plavajo v njem. Segrejemo ga do temperature pribliลพno 170ยฐC, kar preverimo tako, da v olje pomoฤimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje zaฤnejo delati mehurฤki, je temperatura prava.

4Vsak vrลกiฤek oziroma list koprive potopimo v maso za palaฤinke in poloลพimo v segreto olje.

5V ponev jih damo toliko, da se ne dotikajo med seboj, temveฤ lepo plavajo v njem.

6Cvremo pribliลพno 3 minute, dokler ne dobijo lepe, zlato rumene barve, nato liste obrnemo in cvremo 2 minuti ลกe na drugi strani.

7Cvrte liste odlagamo na papirnato brisaฤko, da vpije odveฤno olje. Postreลพemo jih takoj.

8Ocvrte koprivine liste lahko ponudimo s poljubno marmelado, odliฤna je brusniฤna ali mareliฤna, prav tako jih lahko jemo s kakลกno slano omako, recimo jogurtovo. Tako lahko z eno jedjo zadovoljimo veฤ okusov, tiste ki imajo radi bolj sladko ali one, ki prisegajo na slane jedi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite