Sardele so bogastvo iz našega morja z zdravimi omega 3 maščobami, ki bi jih vsekakor morali pogosto jesti. Vsebujejo manj živega srebra kot bele ribe, vedno so ulovljene (in ne gojene), pa še poceni so. Z dodatkom zelišč bo to izvrstno kosilo.
Sestavine
- 800 g sardel
- 1 dl suhega belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 limona
- 2 stroka česna
- šopek svežega peteršilja
- vejica svežega rožmarina
- 1 žlica svežega timijana
- sol
Postopek
1Peteršilj, timijan in česen drobno nasekljamo in premešamo. Sardine očistimo, operemo in posušimo s papirnato brisačko. V trebuh vsake sardine damo ščepec soli in pol žličke pripravljene mešanice.
2Sardine zlagamo pladenj z robom, posujemo z rožmarinom, zalijemo z belim vinom in malo oljčnega olja. Pustimo marinirati v hladilniku 20 minut.
3Medtem močno segrejemo žar. Sardele odcedimo in polagamo na vroč žar. Po dveh minutah jih obrnemo, pečemo še na drugi, prav tako dve minuti.
4Postrežemo takoj, na krožnik damo še narezano limono, če komu paše.