Velikonočni mafini so videti kot ocvrta jajčka, kar jim daje vesel videz, za piko na i pa je kronica iz smetane. Zagotovo bodo popestrili našo velikonočno obloženo mizo. Priprava je enostavna in hitra, izgled in okus pa neverjeten.
Sestavine za velikonočne mafine
Za mafine
- 275 g mehke bele moke
- 100 g sladkorja
- 50 g kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g stopljenega masla
- 300 ml mleka
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve esence
Za okras
- 200 ml stepene sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 12 polovičk marelic, lahko iz konzerve
Postopek
1Marelice potopimo v vročo vodo, da jim lahko odstranimo kožico. Olupljene marelice damo na papirnato brisačko, da popivna odvečni sok.
2Pečico segrejemo na 200°C. Pekač za mafine (12 kosov) obložimo z rjavimi papirčki za mafine, modelčke namastimo in posipamo z moko, višek moke pa iztresemo.
3V večjo skledo presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo kakav in sladkor. Posebej zmešamo jajca, mleko, maslo in vaniljevo esenco.
4Suhe sestavine postopoma dodajamo mokrim in nenehno mešamo z mešalcem, nastavljenim na srednjo hitrost. Stepamo, dokler masa ne postane gladka.
5Maso razporedimo v modelčke, v vsakega gre približno ena velika žlica mase.
6Pečemo 20-25 minut, če so res pečeni, preizkusimo z zobotrebcem. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo.
7Smetano z vaniljevim sladkorjem čvrsto stepemo in jo damo v vrečko za okraševanje.
8Na ohlajen mafin postavimo polovičko olupljene marelice in okoli nabrizgamo sladko smetano.